Home / Ekonomi / Arbete / 1 200 byggplatser granskas efter dödsolyckor
Byggnads ordförande Johan Lindholm vill ha hårdare krav vid uppförande av byggnadsställningar. Arkivbild.

1 200 byggplatser granskas efter dödsolyckor

ArbetsmiljöTT

Dödsolyckorna i byggbranschen ökar – och majoriteten är fallolyckor. Nu kräver fackförbundet Byggnads hårdare krav vid uppförande av byggnadsställningar och granskar 1 200 stycken över hela landet.

Hittills i år har elva byggnadsarbetare mist livet i arbetsolyckor. Åtta av dem omkom i fallolyckor. Det är en ökning från i fjol – och orsaken till att fackförbundet Byggnads nu under sin arbetsmiljövecka valt att kontrollera säkerheten på 1 200 byggnadsställningar runt om i landet.

Det handlar om att hitta fel och eventuellt stoppa arbeten. Ytterst handlar det om att ingen ska behöva dö eller bli allvarligt skadad på sitt jobb, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Om granskande skyddsombud anser att en byggnadsställning är farlig för liv och hälsa har de rätt att stoppa arbetet.

Utöver dödsolyckorna skadar sig tusentals byggnadsarbetare varje år på sina arbetsplatser. En viktig orsak till detta är felaktiga och osäkra byggnadsställningar.

Ställningsbranschen har jättemycket problem. Utbildningarna är korta och otillräckliga. Många vittnar om falska utbildningsintyg, och det finns företag som använder obehörig arbetskraft för att bygga ställningar, säger Johan Lindholm.

Det förekommer också enligt Lindholm att befintliga ställningar ändras på ett olovligt sätt.

Här jobbar vi stenhårt för att införa krav på yrkesbevis för att få uppföra ställningar, säger han.

Arbetsmiljöveckan arrangeras årligen av Byggnads. Tidigare år har fokuset varit på arbetsmiljöfrågor som hotar byggarbetares hälsa ur ett längre perspektiv, däribland asbest.

About Sten

Check Also

L föreslår 100 miljoner till äldreomsorgen

PolitikTT Liberalerna vill avsätta 100 miljoner kronor för forskning om stärkt kvalité i äldreomsorgen. Partiet …