Home / zed / ”100 000 kurder i Sverige undrar var den svenska solidariteten är?”

”100 000 kurder i Sverige undrar var den svenska solidariteten är?”

Igår arrangerade Malmös Unga Kurder en demonstration i Malmö för att uppmärksamma terrorgruppen IS (ISIS) attack mot den kurdiska staden Kobane i Syrien. Idag publicerar AL-TID en debattartikel från en av arrangörerna som vill att Sverige agerar för att bistå de utsatta kurderna.

I tre veckor har hundratals byar i Kobane i norra Syrien blivit erövrade av ISIS, en terrororganisation som skryter om sina krigsbrott på sociala medier. Barn, kvinnor och äldre har mist livet på de mest barbariska sätt som kan tänkas. Inga ord kan beskriva den grymhet som oskyldiga fått utstå under ISIS framfart. De nära 200 000 som lyckas fly över gränsen till Turkiet hamnar i enorma läger där bristen på medicin, mat och rent vatten är stort.

Jag önskar jag kunde lyfta fram positiva siffror, förbättringar sedan den 16:e september när allting började. Det har inte skett. USA har börjat med flyganfall, men för lite och för sent. Endast obemärkta krigsspår är dess resultat. Turkiet har mobiliserat sig militärt längst gränsen mot Kobane, men istället för att skicka trupper för att rädda staden från att falla har militären valt att vända sina vapen mot desperata kurder som gör allt för att ta sig över gränsen till Kobane för att försöka skydda staden mot ISIS.

Våra grannar i Danmark har visat sin ståndpunkt genom att skicka hjälp, men över 100 000 kurder i Sverige undrar var den svenska solidariteten är? Hur länge ska Sverige hålla sin passivitet när vår tids och mänsklighetens värsta fiende härjar fritt? Sverige är det land som ska vara först på plats att erkänna och förhindra massmord. Kobane behöver såväl humanitärt som militärt stöd. Vi vill att Sverige självt och genom det internationella samfundet gör allt i sin makt för att hjälpa det nödställda folket Kobane. Det är det Sverige vi alla vill känna igen.

Uppemot tusen malmöbor demonstrerade igår den 9:e oktober, för att väcka uppmärksamhet och visa stöd för det som händer i Kobane. En förlust i Kobane är också en förlust för mänskligheten.

Perwin Iranzadena, Kassör, Malmös Unga Kurder

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …