Kravallpolis har de senaste veckorna fått hantera omfattande protester i Frankrike.

12 000 poliser i Paris väntar på protester

FrankrikeTT-AFP

Nästan 150 000 poliser är i tjänst i hela Frankrike varav 12 000 i huvudstaden Paris när nya protester väntas från Gula västarna på nyårsafton.

President Emmanuel Macron ska hålla ett tv-sänt tal vid klockan 20 lokal tid. Det är samtidigt som demonstranterna planerat att samlas på paradgatan Champs-Élysées i centrala Paris.

Vad kan vi vänta oss? Oordning, sade den franske inrikesministern Christophe Castaner till reportrar när han besökte en brandstation i huvudstaden.

På gatan väntas även nyårsfirare samlas och staden har beslutat att trots protesterna hålla nyårsfestligheterna som planerat.

Polisstyrkan lär bli ansträngd. Nyårsafton har också blivit en tidpunkt då ungdomar i Frankrikes förorter eller ekonomiskt utsatta områden sticker bilar i brand.

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot president Macron och hans politik.

About Sten

Check Also

Fotgängare allvarligt skadad – påkörd av mc

OlyckaTT En person har förts till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en motorcykel …