”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi.

Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 riktade en av ledarna följande uttryck ”Enade vi stå söndrade vi falla” och ”Kämpa kamrater ty motståndaren är välorganiserad”. Han riktade dessa ord till sina egna arbetskamrater. Det är ord som följt många av oss i politiken. Vi är därför övertygade om att Vänsterpartiet och Amineh Kakabaveh är pålitliga samarbetspartners. Även när vi gör misstag. Vänsterpartiet som parti tar avstånd från förtryck av minoriteter och självklart även afrofobi. Vi ska och vi kan tillsammans kämpa för att skapa större förståelse och insikter om förtryck av minoriteter. Det har vi gjort många gånger förr och kan också göra det i framtiden.

Många av oss i Vänsterpartiet har våra rötter i minoriteter av olika slag. Om man tillhör en utsatt minoritet betyder det per definition att vi är helt befriade från fördomar? Svaret på den frågan blir ett NEJ men i bästa fall har vi viktiga insikter i hur fördomar kan drabba oss. Den kunskapen kan vi använda till att inte vara så dömande utan istället visa på en större tilltro till att dialog och kommunikation kan öka förståelsen och insikten om fördomars destruktivitet. Det är något av de tankar som Nelson Mandela synliggjorde för oss som följt hans kamp. Det betyder också att vi när vi ser och upplever diskriminering och förtryck säger ifrån att detta accepterar vi inte! Tillsammans kan vi hitta ännu bättre och starkare former för att driva kampen för att alla kvinnor och män ska omfattas av de mänskliga rättigheterna.

Så fort hon upptäckte fadäsen har hon i djupet av sitt hjärta beklagat detta och bett om ursäkt. Vi som känner henne sedan flera år tillbaka vet att hennes ursäkt är ärligt menad.

Amineh Kakabaveh har gjort ett misstag genom att dela en film på Facebook som kränker afrosvenskar och svensk-somaliska grupper. Så fort hon upptäckte fadäsen har hon i djupet av sitt hjärta beklagat detta och bett om ursäkt. Vi som känner henne sedan flera år tillbaka vet att hennes ursäkt är ärligt menad. Vi har också haft förmånen att samarbeta med henne i frågor som rör jämställdhet och antirasism. Hon har under alla dessa år kämpat med stor energi och uthållighet mot förtryck och för kvinnors och mäns frigörelse och frihet. Innan hon kom som flykting till Sverige har hon också i många år kämpat tillsammans med kurderna för deras frihet. Detta arbete måste också finnas med när vi utvärderar hennes misstag.

I kampen för ett feministiskt, socialistiskt, hållbart och antirasistiskt samhälle finns inga enkla genvägar. Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor som gjort och erkänt sina misstag. Det finns alltså mer som förenar än som skiljer oss. Det är bättre att vi lär oss av misstagen och går stärkta in i det fortsatta arbetet för att genomföra vår gemensamma vision om ett samhälle utan förtryck av minoriteter.

Siv Holma, f d riksdagsledamot 1998 – 2014 från Kiruna
Jonas Lundgren, politisk sekreterare (V) och feministisk aktivist
Murat Kuseyri

About Sten

Check Also

Det räcker inte med time-out, Vänsterpartiet kan inte ha afrofobi i sitt parti

Amineh Kakabaveh delade på sin Facebook en manipulerad film som hade skapats av högerextrema Nordisk …