Nyckelspelare i den parlamentariska statskuppen i Brasilien på Sverigebesök

”Dilma kommer inte att återvända till makten” hävdar Gilmar Mendes som är på Sverigebesök denna vecka. Mendes vet vad han pratar om. Han är ledamot i Brasiliens Högsta Domstol (HD) och ordförande i landets Valmyndighet. Men framförallt är han en av nyckelspelarna bakom den parlamentariska statskuppen mot presidenten Dilma Rousseff.

Gilmar Mendes som valdes in på livstid i HD år 2002 av dåvarande nyliberale presidenten F H Cardoso, är ökänd sen tidigare för att i Högsta Domstolen ha röstat mot en omprövning av amnestilagen som infördes 1979. En amnestilag som ger åtalsfrihet för de brott som begicks av militärdiktaturerna som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985.

Nu spelar Mendes en huvudroll för att avsätta Rouseff. Det var Mendes som i Högsta Domstolen blockerade utnämningen av den tidigare presidenten Lula som stabschef i Dilma-regeringen. Mendes har öppet konspirerat med högeroppositionen för att avsätta den folkvalde presidenten Rousseff. Mendes låg också bakom att Högsta Domstolen förra året hindrade en lag som skulle förbjuda det system som gör det möjligt för företag att finansiera både politiker och politiska partier. Ett korrupt system som ligger till grund för den politiska krisen i landet och som utmynnat i att Rouseff tvingas bort från makten trots att hon vann presidentvalet 2014 med 54 miljoner röster.

Gilmar Mendes som alltså tillhör den innersta kärnan av de som iscensatte den parlamentariska statskuppen i Brasilien befinner sig nu i Sverige för att, vilket kan tyckas tragikomiskt, prata om ”institutionernas roll i en rättstat”.

Den folkvalda presidenten Dilma Rousseff som har avsatts tillfälligt från makten ställs nu inför en riksrätt för att ha brustit i hanteringen av landets budget. Denna politiska rättegång kan ta upp till sex månader. Men Gilmar Mendes, den tillförordnade presidenten Michel Temer med flera planerar att avsätta Dilma Rouseff för gott. Den nya ”regeringen” har redan visat sina intentioner med makten. Bara sex timmar efter maktövertagandet avskaffades kulturministeriet och de ministerier som har ansvar för kvinnorättigheter, mänskliga rättigheter och etnisk likabehandling. De har aviserat kraftiga nedskärningar inom de sociala programmen riktade till fattiga och planerar en omfattande privatisering av landets gemensamma tillgångar. Som ministrar i den nya ”regeringen” utnämndes enbart vita män från överklassen. Två har redan avgått anklagade för korruption. Nio av de som sitter kvar misstänks för korruption och penningtvätt. Mendes spelar en central roll i att lägga locket på för att anklagelser och åtalsprocesser mot kuppmakarna ska stoppas och arkiveras allt i syfte att förhindra den enda legitima presidenten, Dilma Rouseffs, återkomst.

Just nu pågår en politisk kamp i Brasilien i och utanför parlamentet. Det är en kamp mot kuppen och för demokratin. Den svenska regeringen har tyvärr inte uttalat sig om statskuppen och händelserna i Brasilien. Den står passivt vid sidlinjen och tittar på. Kanske för att man är rädd för sina investeringar och försäljingen av JAS-plan? Kanske för att man inte känner igen en parlamentarisk kupp när den sker framför ens ögon?

Vi förväntar oss dock att de svenska parter i möten med Gilmar Mendes under sitt besök i Sverige, exempelvis konstitutionsutskottets vice ordförande Björn von Sydow (S) och representanter för Stockholms Universitet med professor Jonas Ebbesson i spetsen, tydligt uttalar sitt ogillande mot händelseutvecklingen i Brasilien och ger sitt stöd till den stora demokratirörelsen i landet som kräver att Dilma Rouseffs återinsätts på sin post.

Daniel Sestrajcic, riksdagsledamot för Vänsterpartiet
Wellington Calasans, journalist
Francisco Contreras, Latinamerikakännare
Externa länkar:
Wikipedia - Gilmar Mendes

About Sten

Check Also

Det räcker inte med time-out, Vänsterpartiet kan inte ha afrofobi i sitt parti

Amineh Kakabaveh delade på sin Facebook en manipulerad film som hade skapats av högerextrema Nordisk …