Home / Nyheter / Krig, oro och konflikter / 15 döda under strider i Jemen
Soldater vid en bas i Aden i Jemen. Arkivbild.

15 döda under strider i Jemen

JemenTT-Reuters-AFP

Striderna rasar i Aden i södra Jemen, sedan separatister lanserat en offensiv för att ta över stadens regeringshögkvarter. Landets president uppmanar till eldupphör och regeringsstyrkorna har beordrats att retirera.

15 personer har dödats i stridigheterna i Aden, uppger vårdpersonal vid sjukhus i staden. Bland de döda finns tre civila offer.

Enligt källor har separatister tagit över regeringsbyggnaden. Landets premiärminister Ahmed bin Daghr säger att det rör sig om en kupp och uppmanar den Saudiskledda koalitionen att ingripa.

Det här är ett allvarligt läge där koalitionen och vi araber måste agera tillsammans för att förändra situationen. Ödet ligger i deras händer och hoppet, som vi i regeringen ser det, ligger hos (Förenade Arab-) Emiraten, säger premiärministern enligt Reuters.

Landets president, Abd Rabbu Mansur, beordrar samtidigt regeringstrupperna till eldupphör.

Det har varit ökade spänningar mellan separatister i södra delarna av landet, som stöds av Förenade Arabemiraten, och den Saudiskstödda regeringen. De två grupperna har varit allierade mot Huthirebellerna, som i sin tur stöds av Iran.

Striderna i Aden kommer samtidigt som en tidsgräns löper ut där separatisterna krävt att regeringen avgår, på grund av påstådd korruption och ineffektivitet.

About Sten

Check Also

Så ersätts Johnson i regeringen

StorbritannienTT Att Boris Johnson intensivvårdas för covid-19 är omtumlande för det brittiska folket, som nyligen …