Ljus i grönområdet där den hemlöse mannen hittades död i augusti. Idag ger Jönköpings tingsrätt sin dom mot de två tonårspojkar som anklagas för mordet. Den yngste, en 14-åring, kan inte dömas till något straff – men kan däremot tvingas att betala skadestånd.

16-åring frias för mord – döms för misshandel

BrottTT

En 16-årig pojke döms för grov misshandel och ofredande till sluten ungdomsvård efter att en hemlös man dött. Han frikänns däremot för mord. En 14-årig pojke frias helt.

Den hemlöse mannen hittades död i början av augusti, i en park i Huskvarna. Obduktionen visade att han avlidit genom förblödning från inre skador.

De två pojkarna anklagades för mord, eller i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Båda nekar dock till att ha gett den hemlöse dödliga skador.

Det kan finnas andra orsaker till mannens död, sade 16-åringens advokat Anders Tolke när rättegången avslutades för två veckor sedan.

16-åringen är åtalad. 14-åringen är däremot inte straffmyndig, och därför inte åtalad. I stället har åklagaren väckt en så kallad bevistalan mot 14-åringen, på begäran av socialtjänsten.

Släpps ej i förtid

För 16-åringen väntar nu sluten ungdomsvård i fem månader.

Det är som ett fängelsestraff, fast för ungdomar. Man sitter inlåst på en tid som domstolen har bestämt, men på en särskild institution. Det är ett låst ungdomshem med hög fysisk säkerhet, säger Sven Granath, kriminolog på polisregion Stockholm, som studerat unga gärningsmän.

Det utformas ett individuellt program som man ska genomgå, kanske om missbruk eller aggressionsproblem, tillägger Granath.

Fyra år är maxtiden för sluten ungdomsvård. Man kan inte friges i förtid som belöning för gott uppförande.

Skadestånd

14-åringen kommer sannolikt att få vård av socialtjänsten, trots att han friats. Men det är inget som domstolen kan ge order om.

Socialtjänsten kan dock komma fram till att situationen är så allvarlig att någon under 15 år behöver tvångsvård, säger Sven Granath.

En person som inte fyllt 15 år kan inte dömas till straff, men kan däremot tvingas att betala skadestånd. Den hemlöse mannens hustru och barn har, genom sin advokat, begärt sammanlagt 240 000 kronor i skadestånd från de två pojkarna och deras föräldrar.

Enligt åtalet blev den hemlöse mannen sparkad och slagen, bland annat med en livboj och en vägkon. Våldet fortsatte när mannen låg på marken. Delar av förloppet filmades. Något motiv för dådet har inte framkommit.

”Man sitter inlåst på en tid som domstolen har bestämt, men på en särskild institution.”

Kriminologen Sven Granath om sluten ungdomsvård.

About Sten

Check Also

Man hittad död i Kortedala – en gripen

BrottTT En man hittades död utomhus i Kortedala i Göteborg på lördagen. Larmet kom in …