Home / Utrikes / Europa / 17 000 fortfarande strömlösa efter Alfrida
Stormfällningar strax utanför Rimbo i Norrtälje kommun efter att stormen Alfrida dragit fram. Fortfarande står omkring 17|000 elkunder i Stockholm och Uppland utan ström.

17 000 fortfarande strömlösa efter Alfrida

Stormen AlfridaTT

Tusentals hushåll i Uppsala län och Stockholms län är fortfarande strömlösa efter stormen Alfridas härjningar.

I Norrtälje kan drabbade hämta vatten och ladda mobiltelefonerna vid kommunens brandstationer.

Det har varit ganska många som har kommit, säger Lars Lindberger, kommunikationschef vid Norrtälje kommun.

Han berättar att mellan torsdagen och fredagen var det en person som övernattade på brandstationen i Norrtälje.

Kommunen ska även öppna upp två skolor där det ska gå att duscha. Även badhusen har öppnat upp för att kommuninvånare ska kunna duscha. I fredags var det till exempel ett 20-tal personer som kom till Hallstaviks badhus för att duscha.

Och i Tierps kommun har vattenstationer öppnats för dem som behöver vatten. Även Hållsnäs församlingshem har öppet för drabbade.

Omkring 17 000

Fyra dagar efter stormen Alfridas härjningar i landet står omkring 17 000 av Vattenfalls elkunder i delar av Uppsala län och Stockholms län fortfarande utan ström. Sedan i fredags har omkring 2 000 av bolagets kunder fått strömmen tillbaka.

Vi har lyckats koppla in fler och fler efter hand, men det är fortfarande många som står utan, säger Vattenfalls presschef Mikael Petrovic Wågmark.

Drabbades värst

Värst drabbade är Roslagen och Norrtälje kommun. Prognosen för dem som bor längst ute i skärgården är att elen ska vara tillbaka den 10 januari, men det är inte säkert att det blir så.

Längst ut i kustområdet är det väldigt mycket som är förstört och på sina håll måste man bygga upp en helt ny infrastruktur för elnätet. Normalt kan ett sådant arbete ta månader, men nu måste man försöka göra det väldigt mycket snabbare, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Vattenfall har lovat att ersätta kunder som på grund av strömavbrottet måste bo på hotell eller är tvungna att äta ute för att de inte kan laga mat i bostaden.

About Sten

Check Also

Besked om resor i sommar dröjer

CoronavirusetTT Blir det en sommar på lantstället eller inte? Ett besked om hur det blir …