Home / Utrikes / Asien / Många dömda för lynchning av student i Pakistan
Poliser vid en barriär utanför domstolsbyggnaden där lynchningen av 23-årige Mohammad Mashal Khan behandlats. Arkivbild.

Många dömda för lynchning av student i Pakistan

PakistanTT-Reuters-AFP

En pakistansk domstol dömer 31 personer för inblandning i den uppmärksammade lynchningen av studenten Mohammad Mashal Khan i april förra året.

23-årige Khan, som själv var en hängiven muslim, satte i gång en kritisk diskussion om islam på ett studentboende i Abdul Wali Khan-universitetet i den nordvästra staden Mardan. Falska rykten om att han delat blasfemiskt material på sociala medier gjorde att han attackerades av en mobb till största del bestående av studenter.

Han ska ha blivit avtagen sina kläder, misshandlad och skjuten innan han kastades ut från andra våningen på studentboendet.

Lynchningen spelades in via mobilkameror och spreds på nätet. Brutaliteten väckte avsky och fördömanden, och i flera städer hölls protester. Mordet har också lett till kritik mot hur muslimska hädelselagar missbrukas.

En döms till döden, fem döms till livstids fängelse medan tjugofem personer döms till tre års fängelse. Tjugosex personer frias.

About Sten

Check Also

Man död efter hajattack i Australien

AustralienTT En 23-årig man har avlidit efter att ha blivit biten av en haj vid …