Kökstillverkaren Nobia lägger ner Marbodals fabrik i Tidaholm. 600 personer berörs. Arkivbild.

600 berörs när Marbodals fabrik flyttas

EkonomiTT

Kökstillverkaren Nobia lägger ner Marbodals fabrik i Tidaholm. 600 personer berörs.

Vi befinner oss just nu i chock. En av de mörkaste dagarna i Tidaholms historia, säger GS-fackets klubbordförande Claes Schoult vid Marbodal i Tidaholm till Skaraborg läns tidning.

Nobias styrelse har beslutat att investera i en helt ny produktionsanläggning i Jönköping. Fabriken ska stå klar 2024. Investeringen uppskattas till 2 miljarder kronor. De anställda kommer att erbjudas anställning i Jönköping. ”Samtliga medarbetare i Tidaholm kommer att säkerställas en ansvarsfull övergångsperiod och erbjudas anställning på den nya fabriken”, skriver Nobia i ett pressmeddelande.

Största någonsin

Investeringen är företagets största satsning någonsin, säger Jon Sintorn, VD och koncernchef för Nobia i pressmeddelandet.

Beslutet är ett hårt slag mot Tidaholms kommun. Nobia är kommunens näst största arbetsgivare med drygt 600 anställda. Kommunen har omkring 12 000 invånare.

Upprörda och förvånade

Vi är upprörda och mycket förvånade över Nobias beslut, säger Anna-Karin Skatt (S), kommunstyrelsens ordförande i en kommentar på kommunens hemsida.

Vi kan inte förstå beslutet Nobia fattat. Alla förutsättningar för att bygga den nya fabriken finns i Tidaholm, där företaget har sina anställda.

About Sten

Check Also

Försenade tåg till och från Linköping

TransportTT En nedriven kontaktledning orsakar förseningar i tågtrafiken till och från Linköping. Till en början …