Home / Nyheter / Inrikes / Afrosvenskarnas Riksförbund vill att V förklarar sig efter spridning av rasistfilm

Afrosvenskarnas Riksförbund vill att V förklarar sig efter spridning av rasistfilm

Efter att den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh delade en grovt islamofobisk och rasistisk film från Nordisk Ungdom kräver Afrosvenskarnas Riksförbund att Vänsterpartiets ledare förklarar sig.

En inbjudan till Jonas Sjöstedt har skickats ut om att delta i ett möte i Rinkeby för att diskutera hur Vänsterpartiet ska hantera att en av deras representanter spridit en grovt rasistisk film på sin Facebook.

Filmen ett fejkat inslag från SVT som i själva verket producerats av den nazistiska organisationen Nordisk Ungdom.

Texten till filmen var helt påhittad och grovt rasistisk mot somalier och muslimer. I ett öppet brev till Vänsterpartiet skriver Afrosvenskarnas Riksförbund att de vill ha besked från Vänsterpartiet.

”Därför är det mycket beklämmande att se hur riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh sprider nazistisk propaganda mot somalier på sin Facebooksida. När det kom till hennes kännedom att det uppenbart manipulerade klippet hade producerats av högerextrema Nordisk ungdom valde hon att ta bort det. Dock inte på grund av det rasistiska innehållet utan enkom för att avsändaren var Nordisk ungdom. Hon visar ingen större ånger i offentligheten utan pratar istället om att det skulle pågå ett drev mot henne.”, står det i brevet.

Amineh Kakabaveh tog bort inlägget efter att hon uppmärksammats att den var fejk och kom från Nordisk Ungdom. Hon skrev senare på sin Facebook:

”Jag är glad att bo i ett demokratiskt land som Sverige. Här går det att begå misstag, här går det att be om ursäkt och rätta till de fel och misstag som man oavsiktligt begått. Jag har i flera tidigare inlägg skrivit det och vill avsluta denna debatt och detta drev mot mig. Jag vill särskilt be om ursäkt till somalier som känt sig kränkta av mitt misstag!”.

Vänsterpartiet har öppnat upp för ett uteslutningsärende mot Amineh Kakabaveh men de har ännu inte gett besked hur de kommer att gå vidare i ärendet.

Redaktionen
Externa länkar:
Afrosvenskarnas riksförbund kräver möte med Sjöstedt
ÖPPET BREV TILL VÄNSTERPARTIET EFTER AMINEH KAKABAVEHS RASISTISKA UTSPEL

About Sten

Check Also

Skärmflygare störtat – man till sjukhus

OlyckorTT En skärmflygare har störtat utanför Tenhult, sydost om Jönköping. Vi fick in larmet från …