Demonstranter åtalas efter Limhamnskravaller men utredningen mot polisen läggs ner

Kammaråklagare Jörgen Larsson åtalar nu 15 personer som deltog i demonstrationen mot den nazistiska organisationen Svenskarnas Parti i Limhamn i Malmö den 23 augusti men utredningen mot polisens kritiserade insats läggs ner.

Demonstranterna är bland annat misstänkta för våldsamt upplopp som kan ge böter eller fängelse i upp till fyra år. För de som ”anfört” eller  ”anstiftat ett våldsamt upplopp kan straffet bli upp till tio år, skriver Sydsvenskan.

Samtidigt meddelar vice överåklagare Eva Nilsson att hon lägger ner förundersökningen mot Malmöpolisen om misstänkta brott under insatsen. Det gäller åtta förundersökningar om tjänstefel, misshandel och vårdslöshet i trafik. En av undersökningarna gällde polishästar som ridit omkull fem personer på Linnégatan.Vice överåklagare Eva Nilsson valde att även lägga ner denna förundersökning. I beslutet motiverar hon hennes beslut med att demonstranterna hade möjlighet och utrymme att flytta på sig. Tre personer ska även ha blivit påridna när de föll ut på gatan men enligt Eva Nilsson så hade hästryttarna inte möjlighet att väja för dem.

Förundersökningen mot den polis som körde på en demonstrant blir också nedlagd då vice överåklagaren hört vittnen som sagt att mannen försökt stoppa polisbilen med sparkar och slag vilket gör att hon anser att föraren inte kan straffas för något brott.

Redaktionen

Externa länkar:
Utredning mot Malmöpolisen nedlagd

Femton åtalas för upploppet

 

 

 

About Sten

Check Also

Nu kommer svar om flygolyckan i Umeå

OlyckaTT Vad var det som hände då nio personer omkom när ett flygplan från Umeå …