Home / Nyheter / Inrikes / Aktiv skolväg ger gladare barn
Vi behöver omvärdera barns skolresor menar Jessica Westman, doktor i psykologi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet i sin avhandling studerat.

Aktiv skolväg ger gladare barn

ForskningTT

Barn som är aktiva på vägen till skolan mår bättre och presterar bättre i skolan. Nu uppmanas föräldrar att tänka över barnens skolväg.

Många föräldrar väljer att skjutsa sina barn till skolan. Även om familjen bor nära och skolvägen är trygg.

Man gör sina barn en björntjänst om man slentrianmässigt skjutsar dem till skolan när man egentligen inte behöver. Jag hoppas att min forskning kan bidra till att motivera till en förändring, säger Jessica Westman, doktor i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet. Hon har nyligen disputerat med en avhandling om betydelsen av barns skolväg.

Gladare och mår bättre

I sin doktorsavhandling visar Jessica Westman att barn som är aktiva på vägen till skolan – går, cyklar, åker buss, pratar med kompisar – är gladare, mår bättre och presterar bättre när de väl kommer till skolan.

Studien jämför hur olika sätt att ta sig till skolan och olika aktiviteter under vägen påverkar barnen och deras möjlighet att ta till sig undervisning när de väl kommer fram.

Barn som reser med bil är minst nöjda och blir på sämre humör, vilket också håller i sig under hela skoldagen. En observation i studien är också att flickor påverkades mer negativt av att resa med bil till skolan än vad pojkar gör.

Barn som inte reser självständigt förlorar naturliga möjligheter att utforska sin närmiljö och att umgås med kompisar på egen hand. Man blir trygg av att utforska området där man bor utan föräldrarnas översyn, säger Jessica Westman.

Omvärdera skolresor

Vi behöver omvärdera barns skolresor. En skolresa är en möjlighet för barn och ungdomar att ägna sig åt aktiviteter som gör att de blir pigga och glada, vilket kan lägga grunden för hur man mår resten av dagen.

Jessica Westman ger råd till föräldrar om hur de bör tänka:

• Det bästa för barn är att ta sig till skolan tillsammans med kamrater, gärna gå eller cykla.

• Måste man ändå åka bil ska du som förälder se till att barnen har trevligt och roligt. Gör något kul så att barnet blir stimulerat under resan.

”Vi behöver omvärdera barns skolresor.”

Jessica Westman, doktor i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet

About Sten

Check Also

Pojke skjuten i benet av polis

BrottTT Polisen i Haparanda har skjutit en pojke i benet efter att han ska ha …