Home / Utrikes / Asien / al-Araibi kan sitta fängslad till augusti
Den bahrainska fotbollsspelaren Hakeem al-Araibi sitter sedan november fängslad i Thailands huvudstad Bangkok.

al-Araibi kan sitta fängslad till augusti

FotbollTT-AFP-Reuters

Gripandet har väckt starka reaktioner från omvärlden.

Men den bahrainska fotbollsspelaren Hakeem al-Araibi, som sitter fängslad i Thailand, riskerar att inte komma ut förrän tidigast i augusti.

25-åriga al-Araibi bor sedan fem år tillbaka i Australien, där han har beviljats flyktingstatus, men greps på Bangkoks flygplats i november på grund av en felaktig efterlysning från Interpol. När efterlysningen drogs tillbaka hade rättsprocessen i Thailand redan börjat, och då var det enligt onsdagens uttalande från thailändska utrikesdepartementet för sent att backa.

I Bahrain dömdes Hakeem al-Araibi 2014, i sin frånvaro, till tio års fängelse för händelser i samband med den arabiska våren, och hans tidigare hemland har begärt att få honom utlämnad. al-Araibi själv menar att allt är uppdiktat, och att gripandet har att göra med hans kritik mot ordföranden i asiatiska fotbollsförbundet, den bahrainska shejken Salman bin Ibrahim al-Khalifa.

Nästa domstolsförhandling är satt till slutet av april, och därefter väntas det ta ytterligare två, tre månader ytterligare innan fallet avgörs. Enda möjligheten för al-Araibi att bli frisläppt tidigare än augusti är enligt thailändska myndigheter att Bahrain drar tillbaka sin begäran.

Gripandet av fotbollsspelaren har väckt stora protester från många håll, bland annat från människorättsorganisationer och från Australiens regering, som har krävt att han ska släppas. Australiens fotbollsförbund har också ställt in herrarnas U23-landslags träningsläger och en vänskapsmatch i Thailand.

About Sten

Check Also

Ryssland friar danskt Jehovas vittne

RysslandTT-AFP Den danske medborgaren Dennis Christensen som 2019 dömdes till sex års fängelse i Ryssland …