Home / Utrikes / Europa / Allt fler dör i bastun i Finland
Bastubad. Vatten hälls på de heta stenarna på bastuaggregatet.

Allt fler dör i bastun i Finland

FinlandTT

Antalet människor som dör i bastun i det bastuälskande Finland har stigit de senaste decennierna. 2017 dog 61 personer i värmen och i fjol 51. Variationer finns, men dödsfallen i stort är fler nu än under 00-talet då mellan 30 och 40 bastubadare dog årligen.

Som jämförelse dör i genomsnitt 30 finländare årligen i cykelolyckor och i fjol omkom 42 personer i bostadsbränder, enligt preliminär statistik.

Som bastudöd räknar landets statistikcentral endast fall där människor dött av den höga värmen. Det typiska är att en bastubadare somnar och avlider av antingen för hög kroppstemperatur eller av uttorkning, rapporterar public servicekanalen Yle.

Att bastubad ändå är hälsosamt slås fast i en studie från Östra Finlands universitet. Enligt den är risken att dö i förtid av hjärt- och kärlsjukdom lägre för personer som bastar fyra till sju gånger i veckan än för dem som inte bastar alls eller enbart en gång i veckan. Professor Jari Laukkanen, som varit med och gjort studien, anser att det finns en koppling mellan dödsfall i bastun och alkohol.

Det har konstaterats att alkohol nästa alltid är inblandat när någon dör i bastun. Det är beklagligt, säger han till Yle.

Enligt rättsläkaren Antti Virtanen vid Institutet för hälsa och välfärd, som särskilt studerar bastudöd, finns även en koppling till sjukdomar som alzheimer.

Demenssjukdomar hör oftast inte ihop med hastiga sjukdomsattacker, men de kan leda till att en person till exempel inte inser när det är dags att lämna bastun.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …