Allt fler stridande svenskar i Syrien och Irak

Allt fler svenskar åker till Syrien och Irak i syfte att kriga för extrema grupper . Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, ska nu få utökade hjälpmedel till hands.

Säkerhetspolisen kan nu meddela att det existerar 130  fall där folk från Sverige åkt till Syrien samt Irak i syfte att kämpa för terrorstämplade Islamiska staten (IS). I december låg antalet personer på 110, enligt en rapport från Säpo, skriver SVT.

– Det ökar hela tiden, säger Säpochefen Anders Thornberg, i en intervju till programmet Agenda i SVT.

Men den exakta siffran på hur många som valt att åka går inte att svara på.

Men mörkertalet är stort och Säpo meddelar att det kan handla om betydligt fler, omkring 300 personer.

– Detta attraherar många. Det kan vara individer som haft en trasslig barndom, som har ett utanförskap och som vill ha någon betydelse i livet. Men vi ser också många som åker av religiös övertygelse, fortsätter Thornberg till SVT.

Säpo är ängsliga över att folk som blivit tränade för  strid  samt radikaliserade eventuellt återvänder till Sverige och utför terrordåd. Enligt Säpo har omkring 80 personer kommit tillbaka till Sverige, skriver SVT.

– Det är viktigt för oss att vi har kontroll på dem som kommer hem. Vi tror inte att alla är potentiella terrorister, långt därifrån, berättar Thornberg för SVT.

Två försök till terrordåd har redan förhindrats av Säpo under det senaste året. Det hela har stoppats på ett tidigt stadie och ingen kriminell handling har hunnits begå.

Regeringen vill nu ge samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, ökade resurser. En hjälplinje dit anhöriga till de som visar intresse att ansluta sig till extrema grupper ska skapas. Detta enligt ett uttalande från utrikesminister, Margot Wallström till SVT.

– Det handlar till stor del om att stödja de många lokala aktörer, föreningar och samhällsfunktioner som arbetar med att förebygga att unga människor radikaliseras med tragiska följder, avslutar Margot Wallström (S).

Redaktionen

Extern länk: Säpo: 80 svenskar har återvänt från kriget

 

 

About Sten

Check Also

Man skjuten i Gävle – misstänkt mordförsök

BrottTT En man har skadats i en skottlossning i Gävle. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök. …