Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Allvarlig psykisk störning bakom knivattack
Mitten av maj tidigare i år: Polisen bevakar judiska församlingens lokal i centrala Helsingborg efter knivdådet. Arkivbild.

Allvarlig psykisk störning bakom knivattack

BrottTT

Den man som attackerade en kvinna med kniv på öppen gata i Helsingborg i mitten av maj bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen begick mannen gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning som han fortfarande anses lida av.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, angreps på en trottoar i centrala delen av staden och fick skador som betecknades som livshotande.

Judiska församlingen befarade att dådet var antisemitiskt. Efter dådet, som fick stor internationell uppmärksamhet, sattes judiska församlingens lokaler under polisbevakning, då offret tillhör församlingen. Men enligt polisen finns det ingenting som tyder på att det rör sig om ett hatbrott.

Mannen har åtalats för försök till mord, och kan med anledning av bedömningen i utredningen komma att dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Åklagaren har bekräftat att mannen tidigare dömts för andra brott, både längre tillbaka i tiden och i närtid. Den misstänkte, 29 år, anhölls inledningsvis i sin frånvaro misstänkt för mordförsök men greps dagen därpå i Danmark.

About Sten

Check Also

FN larmar om ökat våld i Kongo-Kinshasa

Kongo-KinshasaTT-AFP Närmare 1 300 civila har mist livet i attacker och sammandrabbningar i Kongo-Kinshasa de senaste …