Home / Utrikes / Asien / Fler smittade ombord – amerikaner evakueras
En buss lämnar hamnen där fartyget Diamond Princess ligger.

Fler smittade ombord – amerikaner evakueras

CoronavirusTT-AFP-Reuters

USA ska flyga hem amerikaner som hålls i karantän på fartyget Diamond Princess i Japan, meddelar den amerikanska ambassaden.

Samtidigt kommer rapporter om att fler ombord har smittats.

Ett plan flyger till Japan under söndagen för att hämta de amerikaner som satts i karantän på Diamond Princess. De evakuerade kommer att sättas i karantän i två veckor i USA efter sin tid på fartyget där nu ytterligare 67 människor har smittats, meddelar Japans hälsominister Katsunobu Kato. Tidigare hade 218 personer ombord diagnosticerats med viruset och förts till sjukhus.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en passagerare som gått av fartyget i Hongkong diagnosticerades med Coronaviruset.

Spridningen på Diamond Princess är den största utanför Kina.

400 amerikaner

Enligt japanska statliga nyhetskanalen NHK befinner sig runt 400 amerikaner ombord och planet är tänkt att lämna Tokyo på måndag.

”Passagerarna kommer att kontrolleras för symptom och vi arbetar med våra japanska partners för att försäkra oss om att passagerare med symptom får nödvändig vård i Japan om de inte kan gå ombord på flyget”, står det i ett brev till amerikanerna ombord.

En del av passagerarna har uppmanat regeringen att hämta dem, men andra kritiserar planen.

”Otroligt besviken över att den amerikanska regeringen har beslutat att kasta in en skiftnyckel i karantänen som vi har haft här ombord på Diamond Princess”, twittrar den amerikanske passageraren Matthew Smith.

”Den amerikanska regeringen vill i stället hämta oss utan att vi testas, flyga tillbaka oss till USA med ett gäng andra otestade människor, och sedan sätta oss i ytterligare två veckors karantän? Hur är det rimligt?”

Kanske fler länder

Amerikanska medborgare ombord på fartyget som har diagnosticerats med viruset kommer inte att hämtas tillbaka till USA på flygplanet, uppger en talesperson för den japanska regeringen.

Det är möjligt att andra länder kommer att göra som USA och be att få hämta hem sina medborgare ombord innan karantänen är tänkt att upphöra den 19 februari, säger en annan regeringsföreträdare vid samma informationstillfälle.

Fartygets kapten har meddelat passagerarna om att en ny testningsomgång kommer att inledas den 18 februari. Enligt meddelandet kan den ta flera dagar att genomföra.

Fler än 3 700 människor, både passagerare och personal, befann sig på fartyget när det anlände till Japans kust.

Hittills har över 1 500 människor avlidit och minst 66 000 har smittats av viruset i grannlandet Kina.

About Sten

Check Also

Väntad seger för regeringsparti i Kamerun

KamerunTT-AFP Det styrande partiet Kameruns folkdemokratiska rörelse (RDPC) tog som väntat – eftersom det främsta …