Kvinnan och hennes barn flydde undan attackerna mot byn Leer.

Amnesty: Förövare får fria tyglar i Sydsudan

SydsudanTT

Civila har skjutits ihjäl, bränts levande, hängts i träd eller körts över av pansarfordon. Överlevande vittnar om en brutal militäroffensiv i Sydsudan, och Amnesty International anklagar myndigheter för att ha struntat i att åtala eller ta misstänkta krigsbrottslingar ur tjänst.

En 45-årig kvinna hittades hängd i ett träd i slutet av april i år, efter att soldater trängt sig in i hennes hem och krävt pengar och alkohol.

Hon sade att hon inte hade något att ge, så de dödade henne, berättar kvinnans man för Amnesty International.

Han är ett av över hundra civila vittnen som människorättsorganisationen har pratat med i en ny rapport. De lyckades fly undan en våldsam offensiv från regeringsstyrkor och allierad ungdomsmilis, som pågick i den södra delen av delstaten Unity mellan slutet av april och början av juli i år.

Myndigheter medskyldiga

Kvinnor och flickor ska i samband med offensiven ha kidnappats och utsatts för systematiskt sexuellt våld. Bland vittnena finns också 20-åriga Nyaweke, som tvingades se på när soldater stängde in barn i en tuktul (ett litet hus med halmtak) för att sedan tända eld.

Jag hörde skriken. Det var fyra små pojkar. Fem andra pojkar slängdes fram och tillbaka mot ett träd, de var kanske två–tre år gamla, säger Nyaweke.

Amnesty International menar att de sydsudanesiska myndigheterna, som inte har åtalat ansvariga för tidigare våldsdåd mot civila i regionen, är en viktig faktor till varför de brutala övergreppen kunde äga rum.

”Provinserna Leer och Mayendit hade blivit attackerade tidigare, och ändå har regeringen i Sydsudan fortsatt att ge misstänkta förövare fria tyglar att fortsätta med nya övergrepp – med katastrofalt resultat för de civila”, skriver Joan Nyanyuki, Amnestys regionchef för Östafrika, i en kommentar.

”Måste bryta våldsspiralen”

Sedan december 2013 har konflikten i Sydsudan krävt tusentals liv och tvingat nästan fyra miljoner människor på flykt. I början av 2016 besökte Amnesty International delstaten Unity och dokumenterade övergrepp som ägt rum under tidigare militäroffensiver.

Amnesty identifierade även misstänkta krigsbrottslingar som de bad Sydsudans militär att utreda. Nu menar organisationen, med stöd av FN-rapporter, att de personerna också kan ha varit inblandade i några av årets övergrepp.

”Det enda sättet att bryta våldsspiralen är att se till att få ett slut på straffriheten. Regeringen måste säkerställa att civila är skyddade och att de som är ansvariga för sådana här vidriga brott ställs till svars”, skriver Joanne Mariner, senior krisrådgivare vid Amnesty.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …