Home / zed / Hongkong / Amnesty: Hongkongpolisen måste utredas
Kravallpolis i Hongkong under söndagens demonstrationer. Amnesty International vill att Hongkongpolisen utreds.

Amnesty: Hongkongpolisen måste utredas

HongkongTT

Amnesty International uppmanar Hongkong att utreda polisens agerande under protesterna i staden som nu pågått i flera månader.

”Vi uppmanar myndigheterna i Hongkong att lyssna på kraven från miljontals demonstranter och att skydda deras rätt till att samlas fredligt, i enlighet med internationella och nationella skyldigheter. Att besluta om en oberoende och grundlig utredning av polisens agerande skulle vara ett viktigt första steg”, säger Joshua Rosenzweig, chef för Amnesty Internationals Östasienkontor, i ett pressmeddelande.

I en rapport från organisationen beskrivs hur påverkan från Fastlandskina har resulterat i att fler aktivister och journalister har blivit censurerade och åtalade under de senaste åren.

”Kinesiska myndigheter har tillsammans med ledarskapet i Hongkong i flera år nött ner den speciella status som Hongkong ska ha när det gäller skyddet för mänskliga rättigheter i förhållande till Fastlandskina”, säger Joshua Rosenzweig.

Protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstrationerna har senare breddats med krav om demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Polisen i Hongkong har upprepade gånger använt tårgas, gummiklädd ammunition och vattenkanoner mot demonstranterna. Sedan i juni har omkring 1 500 demonstranter gripits och flera har skadats allvarligt.

About Sten

Check Also

Internationell miljardhjälp till Jemen

JemenTT-Reuters Tyskland meddelar att landet ger motsvarande 1,3 miljarder kronor i riktat stöd och humanitär …