Home / Utrikes / Europa / Analys: Generösare regler ger få nya asylfall
Striktare regler kring familjeåterförening fördes fram med argument för att antalet flyktingar till Sverige skulle minska. Arkivbild.

Analys: Generösare regler ger få nya asylfall

InvandringTT

Att återinföra de generösare asylreglerna för familjeåterförening som gällde före 2016 skulle inte ge en markant ökning i antalet asylsökande, enligt en analys som Migrationsverket gjort på uppdrag av justitiedepartementet som Dagens Nyheter tagit del av.

Antal asylsökande skulle öka från uppskattningsvis 23 000 till 24 000 per år. Analysen bygger på att situationen i omvärlden inte förändras nämnvärt från hur den ser ut i dag.

Striktare regler för familjeåterförening har lyfts fram som en anledning till att färre människor söker asyl i Sverige, inte minst från Morgan Johansson (S) som när reglerna infördes 2016 var migrationsminister.

Det finns saker som kan göra att påverkan inte blir stor: Tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel kommer fortsatt ha en begränsande påverkan på Sverige som destinationsland. Dessutom antas svårigheterna att ta sig till och genom Europa fortsätta, något som inte är kopplat till den svenska utlänningslagstiftningen, säger Jukka Törrö, verksamhetsanalytiker på Migrationsverket, till DN.

About Sten

Check Also

Män lurade 95-årig kvinna på betalkort

BrottTT En 95-årig Gävlekvinna larmade polisen på måndagskvällen sedan hon släppt in två män i …