Home / Kultur / Konst kultur och nöje / Anders Jansson radikaliserar optimismen
Skådespelaren och komikern Anders Jansson ska turnera Sverige runt med en ny humorföreställning. Arkivbild.

Anders Jansson radikaliserar optimismen

NöjeTT

I tider av klimatångest och en hårdnande samhällsdebatt vill komikern Anders Jansson ge framtidshopp – med nya humorföreställningen ”Radikal optimism”. Inspirationen kommer från hans mamma.

En optimist är en människa som ser möjligheterna i livet. Hans Rosling var en sådan person, framhåller ”Hipp hipp!”-komikern Anders Jansson. Nu slår också han ett slag för den positiva inställningen, med sin nya humorföreställning som har premiär den 7 februari på Lunds stadsteater.

Den tar språng ur en vilja att hoppas på framtiden. Men jag har själv svårt för när folk predikar, jag berättar mer om mig själv, säger han.

Skämtar om klimatet

Precis som i Anders Janssons förra föreställning, hyllade ”Kom in och stäng dörren”, hämtar han inspiration ur vardagen. Han berättar om allt från hundägare han mött till dråpliga situationer som att råka äta sina barns stolpiller i stället för huvudvärkstabletten. Men han försöker också ta upp tyngre ämnen, och har testat att skoja om klimatet.

Ska man skämta om det måste man göra det på ett otroligt subtilt sätt. Och det har jag inte hittat än. Många känner nog att det är för jobbigt. Men jag ger inte upp.

Anders Jansson förstår att folk kan känna sig pessimistiska i tider då vi hela tiden matas med hemska nyheter från hela världen.

Det finns en känsla av uppgivenhet och jag vill inspirera till förändring.

Mer personlig

Den positiva inställningen har han fått med sig sedan barnsben. Han spårar den till sin finländska mamma, som gick bort förra året.

Hon var optimist trots att hon varit med under andra världskriget. Min pappa dog när jag var sju så hon var ensam med fem barn. Jag vet inte hur hon fick det att gå runt men hon fick det att snurra och lyckades skratta varje dag, säger han kärleksfullt.

I den här föreställningen vågar Anders Jansson vara ännu mer personlig – det tror han att man måste som humorartist.

Man ska berätta om saker som att man pratar med sin bästa vän, säger han.

About Sten

Check Also

Britterna flest på murveltoppen i EU

EUBryssel, TT:s korrespondent Trots – eller kanske tack vare – brexit är Storbritannien störst i …