Home / Utrikes / Asien / Ryssland utestänger kineser efter virusutbrott
En coronapatient undersöks på ett sjukhus i Wuhan i Hubeiprovinsen, Kina.

Ryssland utestänger kineser efter virusutbrott

CoronavirusTT-AFP

Världshälsoorganisationen varnar för att världen överreagerar om coronaviruset.

Men i ett drastiskt steg för att förhindra spridning inför Ryssland ett inreseförbud för kinesiska medborgare.

Inresor för alla kinesiska medborgare över ryska statsgränser kommer att stoppas från den 20 februari för arbetsresor, privata resor, studier och turism, säger Tatjana Golikova, biträdande rysk premiärminister med ansvar för hälsofrågor, enligt ryska nyhetsbyråer.

Hon säger att åtgärden, som träder i kraft på torsdag, sätts in på grund av ”förvärrandet av epidemin i Kina och det faktum att kinesiska medborgare fortsätter att anlända till ryskt territorium”.

Transit undantas

Förbudet ska dock inte gälla kineser som landar på ryska flygplatser under transit till andra länder.

Ryssland har inte längre några kända fall av smittade, sedan två kvinnor som varit i Kina skrivits ut från sjukhus.

Efter flera dagar med färre nya smittade ökade antalet något i måndags då nära 2 000 nya fall rapporterades. I tisdagens rapport är den siffran omkring 1 800. Totalt har nära 1 900 smittade avlidit.

Totalt har över 72 000 personer smittats i Kina och utomlands. Men Världshälsoorganisationen (WHO) betonar att det handlar om en liten andel människor utanför Hubeiprovinsen och understryker att dödligheten är låg.

”Se det i proportion”

Mässor, tävlingar och kulturevenemang har ställts in och flygbolag har stoppat resor till Kina.

Det är ett allvarligt utbrott, som kan växa. Men vi måste se det i proportion till antalet smittade. Utanför Hubei påverkar epidemin en mycket, mycket liten andel människor, säger Michael Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödlägen.

En sjukhuschef i mångmiljonstaden Wuhan, där smittan först upptäcktes i december, är ett av dödsoffren för viruset, sars-cov2.

Nu har Liu Zhiming, chef för ett av stadens största sjukhus, avlidit till följd av viruset, rapporterar kinesisk tv. Han är den första sjukhuschef som dött men minst sex andra sjukvårdsanställda har mött samma öde, enligt officiella uppgifter.

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …