Home / Utrikes / Afrika / Armén skyller civila dödsoffer på ”olycka”
Kameruns armé tar på sig söndagens civila dödsfall. På bilden patrullerar en soldat i huvudstaden Yaoundé. Arkivbild.

Armén skyller civila dödsoffer på ”olycka”

KamerunTT-AFP

Kameruns armé erkänner inblandning i en händelse då flera civila dödades i byn Ntumbo, men beskriver det som en ”beklaglig olyckshändelse”.

Efter att FN-kontoret Ocha i söndags slagit larm om att minst 22 människor dödats i en attack mot en by i den engelskspråkiga delen av nordvästra Kamerun anklagade oppositionen landets armé för att ligga bakom händelsen.

Armén dementerade först anklagelserna men medgav på måndagen inblandning.

Enligt armétalespersonen Cyrille Atonfack bedrev militär och polis spaning mot ett hus i byn Ntumbo, där kraftigt beväpnade separatister befann sig, när de blev beskjutna. Skottväxlingen som följde gjorde att ”flera bränsletankar exploderade, följt av en brand som spred sig till flera grannhem”.

Det var helt enkelt en beklaglig olyckshändelse, sidoskador till följd av säkerhetsoperationer i området, säger Atonfack, som uppger att fem civila dödades samtidigt som sju ”terrorister” oskadliggjordes.

Kamerun är skådeplats för våldsamma sammandrabbningar mellan regeringsstyrkor och engelskspråkiga separatister, som i oktober 2017 utropade självständighet.

Den engelskspråkiga minoriteten, som utgör ungefär en femtedel av befolkningen, anser att den diskrimineras av den franskspråkiga majoriteten. Konflikten har kostat omkring 3 000 liv sedan 2017 medan hundratusentals har flytt sina hem.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …