Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Asap i förhör: ”Vi var tvungna att använda våld”
Åklagare Daniel Suneson meddelande den 25 juli att han väcker åtal mot artisten Asap Rocky för misshandel av normalgraden. Arkivbild.

Asap i förhör: ”Vi var tvungna att använda våld”

BrottTT

Samma kväll som artisten Asap Rocky grips och anhålls efter sin spelning i Stockholm den 2 juli hålls det första polisförhöret om bråket i centrala Stockholm.

Där säger han att han och hans team ansåg att de var tvungna att använda våld eftersom de fruktade att bråket skulle eskalera.

I det första förhöret, som enligt polisens förundersökningsprotokoll inleds några minuter före midnatt, upprepar Asap Rocky det som kommunicerats tidigare från artistens Instagramkonto: han och hans team försvarade sig mot en våldsam person. I förhöret erkänner han att han varit inblandad i ett fysiskt handgemäng, men han erkänner inte brott.

Händelsen ska ha börjat med att personen frågade gruppen om vägen, säger han i förhöret.

Sedan kom han tillbaka till min säkerhetsvakt och bad om vägen igen. Min vakt bad honom då att gå. Då vakten blev knuffad försökte han knuffa bort honom. Han slog ett knytnävsslag som träffade vakten, sedan slog han en gång med sina hörlurar vilket vakten också fick ett märke av när han parerade.

Förföljdes

Enligt artisten ska de sedan ha blivit förföljda i 20–25 minuter, innan det andra bråket inträffade – det bråk som fångades på film och som först publicerades av den amerikanska nöjessajten TMZ.

Han säger att de bad personerna att lämna dem i fred, och att mannen och dennes vän då började utdela slag mot säkerhetsvakten. Artisten säger att de fruktade att situationen skulle eskalera.

Vi var tvungna att använda våld.

Förhörsledaren frågar hur han försvarar att fyra personer slår och sparkar på en person.

Jag kan rättfärdiga det. Vi var tre mot två. Min vakt försökte lugna, gå emellan och få bort oss från killarna.

I det andra förhöret, som hålls två dagar senare, utvecklar artisten hur han agerade under bråket som fångades på film.

Jag minns att jag kastade ner honom. Min avsikt var riktad mot honom. Jag vet inte vad de andra gjorde förrän jag såg på videon. När jag kollade på videon så ser man att jag tog ner honom på marken och att de andra också slog honom. Jag fick berättat för mig att min vän slogs med hans vän utanför kameravinkel.

Kände sig hotade

Asap Rocky uppger i förhöret att de kände sig hotade och försökte lämna platsen innan bråket bröt ut.

De följde efter oss fyra kvarter. Vi försökte beställa en Über och ladda ner scooterappar för att komma därifrån.

Under det andra förhöret får artisten se bilder från journalanteckningar från sjukhuset som beskriver målsägandens skador.

Det ser ut som att han verkligen gjorde illa sin arm. Vi var väldigt hårda mot honom. Vi menade inte att vara så hårdhänta. Det var ett slagsmål och vi tänkte inte på att detta skulle bli resultatet. Vi vet att det inte är rätt att ta lagen i egna händer men det var ett slagsmål och vi försvarade oss.

Under det tredje förhöret konfronteras Asap Rocky med en rad sms som hans assistent har skickat. Hon skriver bland annat att Asap Rocky, tillsammans med säkerhetsvakten, har ”slagit skiten ur en person”.

Assistenten skriver också att någon hon kallar för ”Harlem” har krossat en flaska mot en person. Asap Rocky växte upp i stadsdelen Harlem i New York, men under sitt förhör säger han att det inte är ett smeknamn han känner igen. Han nekar också till att ha slagit någon med en flaska.

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …