Asylstafetten anländer till Gotland

Asylstafetten som i år promenerade från Malmö till Visby för att pressa politiker att förbättra flyktingmottagandet i Sverige har nu anlänt till Gotland.

AL-TID pratade med en trött Abbas Ahmadi som precis svalkat sina fötter i det kalla Östersjövattnet.

– Vi har gått 40 mil och det har tagit oss tre veckor men det känns bra att äntligen komma fram till Gotland, säger Abbas Ahmadi, en av stafettens talespersoner till AL-TID.

Har det skett några incidenter under stafetten?

– Inte direkt. Vi har inte träffat på några rasister. Det har varit helt lugnt och det har varit vanligt folk som hjälpt oss under vägen.

Är ni oroliga över att nazister kommer att finnas på plats under Almedalsveckan?

– Vi är lite oroliga över att det finns nazister på ön men vi hoppas att vi inte ska få någon dålig reaktion från dem. Vi vill inte ha något att göra med dem vi vill bara få uppmärksamhet för att förbättra asylpolitiken. Vi har pratat om säkerheten men vi ska prata om det igen och igen.

Vad var det första du gjorde när du äntligen kom fram?

– Just nu badar jag. Det är ganska kallt men skönt. Efter alla dagars vandring är jag ganska trött i benmusklerna.

Ska ni vila ut innan Almedalsveckan börjar på måndag?

– Vi ska inte vila direkt men vi ska planera olika aktiviteter som vi ska hålla. Vi hoppas att det ska gå bra och att vi ska få uppmärksamhet. Vi ska hålla tal, seminarier och prata asylrätt med organisationer som Ingen människa är illegal och Hassela.

Vad har varit annorlunda från förra årets stafett?

– Skillnaden har varit att vi har varit fler som har gått denna gången. En annan sak som är nytt är att vi har övat upp en teater som vi kommer att spela upp vid två tre tillfällen i Almedalen. Den handlar om hur polisen behandlar folk som har fått avslag och blir utvisade och hur vi skulle vilja att de behandlades. Det är ett meddelande till alla dem som utvisar folk. Vi vill visa att vi alla är människor.

Gonzalo Peña Rojas
Abbas Ahmadi njuter av solen i Gotland
Abbas Ahmadi njuter av solen i Gotland

About Sten

Check Also

Advent utmaning för kyrkan i coronatider

CoronavirusetTT Körsång, stort luciafirande och samling vid krubban. Adventstiden brukar vara en hektisk tid i …