Home / Nyheter / ”Att ge sig på judar i Palestinas namn kommer aldrig att vara acceptabelt”

”Att ge sig på judar i Palestinas namn kommer aldrig att vara acceptabelt”

DEBATT | ANTISEMITISM

Enligt en FN-delningsplan från 1947, delades Palestina mellan palestinier och judar och huvudstaden i Palestina skulle få en särskild status, corpus separatum. Jerusalems betydelse för båda parter är avgörande och därmed valde världssamfundet att inte inkludera Jerusalem i delningen. Istället var förhoppningen att palestinier och israeler gemensamt skulle komma fram till en fredlig lösning.

När USA:s president Donald Trump i veckan förklarade Jerusalem som Israels huvudstad, dog hoppet om en palestinsk självständig stat. Så gjorde även det lilla förtroende som fanns kvar för västvärlden hos en redan skeptisk palestinsk allmänhet. I helgen gick tusentals svenska palestinier och Palestinavänner ut för att demonstrera mot det förödande beslutet.

Arrangörerna var rutinerade föreningar och organisationer. I förberedelserna ingick sedvanliga uppmaningar om ordning och särskilt att det råder nolltolerans mot rasism i allmänhet och antisemitism i synnerhet. Detta arbete sker regelbundet i det offentliga rummet, inom rörelsen samt runt köksbordet. Uppmaningarna var många och tydliga om att agera utifrån vår gemensamma värdegrund.

Att våra organiserade demonstrationer nu hamnar i skuggan av en minoritets antisemitiska rop har gjort att vi inser behovet av nya metoder för att förebygga och implementera nolltolerans mot antisemitism. Ett av dem är att vi, som palestinska organisationer och föreningar i Sverige, tydliggör vår relation till våra judiska bröder och systrar.

Den palestinska kampen är en rättvisans kamp, en frihetens kamp och en kamp för palestiniernas mänskliga rättigheter. Det har aldrig varit en konflikt muslimer, kristna och judar emellan. Det har alltid varit en konflikt mellan en kolonisatör och en förtryckt ursprungsbefolkning. Att ge sig på judar och att ge sig på judar i Palestinas namn är aldrig, har aldrig varit och kommer aldrig att vara acceptabelt.

Då det råder tvivel om den saken, upprepar vi nu vår ståndpunkt. Våra judiska systrar och bröder är inte våra fiender. Vår fiende är sionisten, imperialisten och förtryckaren. Vi fördömer all form av rasism och antisemitism. Ytterligare åtgärder mot hatet kommer att innefatta ett tätare samarbete med polismyndigheten där vi hoppas på att få gehör. Det kommer även att innebära ett fortsatt arbete mot rasism och antisemitism inom Palestinarörelsen och fortbildning för att bekämpa okunskap om begrepp och förhållanden.

Vi vill även lyfta fram alla de aktivister som kämpade mot hatet, de var i majoritet. Våra demonstrationer var ordnade och där sabotörer upptäcktes togs de omhand av arrangörer och demonstranter. När Dror Feiler inledde sitt tal med: ”Jag heter Dror Feiler, jag är jude, före detta israel och jag står på er sida.” spred sig jublet över hela det stockholmska demonstrationståget.

Det tragiska är att när tusentals svenska palestinier och Palestinavänner begav sig ut på gatorna för att göra sina röster hörda på ett fredligt sätt, lyssnade världen till de få huliganer som inte kan göra en så enkel särskiljning som den mellan jude och sionist. Tidningarna skriver idag om judehat i vårt namn, när huvudfrågan är Jerusalem och Jerusalembornas rättigheter.

Till er som försökte vända kärlek till hat, vi tar avstånd från er och skammen är er. Ni som visade att kärlek är större än hat och som gjorde att våra demonstrationer trots hatet blev lyckade, ingen skugga får falla över er och kampen fortsätter!

Victor Samaina, Jerusalem kommiteén i Sverige

Oraib Qamhawi, Palestinska föreningen i Stockholm

Amjad Aloul, Fatah Sverige

Magdalena Almawed, Palestinagruppen Göteborg och Palestinska Huset i Göteborg

Dror Feiler

Yehya Abo Wadfa, Palestinska föreningen, Malmö

Ali Saad, Palestinska föreningen i Uppsala

Zakaria Mohamed, Palestinska föreningen i Ronneby

Ahmed Hamid, Palestinska föreningen i Helsingborg

Hani Faydi, Palestinska föreningen i Södertälje

Khalid Abo Khorog, Palestinska Kreativitetsföreningen 65 i Malmö

Alaa ElQut, Islamiska förbundet i Malmö

Afif Asali, Islamiska kulturföreningen i Södertälje

Ahmed Abed Rahman, Nyckeln till friheten i Malmö

Yahya Abo Wadfa, Palestinska kulturföreningen i Malmö

Shima Issa, Palestinska kulturhuset i Helsingborg

Mohamed Abdelkarim, Grupp 194 Sverige

Gamal Rashdan, Ungdomsrörelsen för rätt till återvändo i Landskrona

Mostafa Alwakkal, Palestinska Rättvisecentret Göteborg

About Sten

Check Also

Nauert drar tillbaka FN-kandidatur

USATT Det före detta nyhetsankaret och talespersonen på amerikanska utrikesdepartementet Heather Nauert drar tillbaka sin …