Home / Utrikes / Asien / Delhi bävar inför smoginferno under diwali
Fyrverkerier i en butik i New Delhi. Arkivbild.

Delhi bävar inför smoginferno under diwali

IndienTT

Firandet av den populära indiska högtiden diwali riskerar att överskuggas av mörka moln av smog. Trots förebyggande åtgärder efter fjolårets ”atmokalyps” i Delhi, väntas fyrverkerifest och åkerbränning återigen skapa stora problem.

Förra årets luftföroreningskatastrof ledde till att Delhis himmel under flera veckor skymdes av rökblandad dimma, och skolor tvingades hålla stängt. Det är kombinationen av vintersäsongens tunga moln, böndernas illegala markbränningar – och röken från miljontals smällare under firandet av diwali – som ger de smutsgula skyarna.

För att undvika en upprepning av 2016 års ”airpocalypse” (som kan översättas atmokalyps, en sammansmältning av orden atmosfär och apokalyps) har myndigheterna bland annat stängt ner kolkraftverk och förbjudit användandet av dieselgeneratorer i huvudstaden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Inga alternativ

Men det årliga brännandet av närmare 35 miljoner ton skörderester på landsbygden runt Delhi lär inte minska, då fattiga bönder inte anser sig ha något annat alternativ för att förbereda sin mark inför den nya säsongen.

Vi vet att detta är skadligt, men vad ska vi göra? säger Devi, bosatt i Sonipat, 60 kilometer utanför Delhi, till AFP.

Högsta domstolen i Indien beslutade nyligen om ett tillfälligt förbud för försäljning av smällare i Delhi. Men frågan är vilken effekt det impopulära beslutet får, då fyrverkeritraditionen är stark under diwali.

Skadliga halter

Den medför även andra risker. På torsdagen omkom åtta i en explosion i en illegal fabrik som tillverkade fyrverkerier i östra Indien, rapporterar AP. Explosioner är vanliga vid indiska fyrverkerifabriker då ägarna ofta bortser från säkerhetsregler.

Omkring en miljon människor dör varje år i förtid av luftföroreningar i Indien, enligt en amerikansk studie. Förra året ökade halterna av små hälsovådliga partiklar (PM2.5) till 778 under dagarna efter diwali. Världshälsoorganisationen WHO har satt gränsen för säkra nivåer av PM2.5 till 25.

About Sten

Check Also

USA och Sudan återupptar diplomatiska band

USA/SudanTT-AFP USA kommer att utse en ambassadör till Sudans huvudstad Khartum och därmed bryta det …