Harbour Bridge i Sydney under tisdagen. Den farliga brandröken har sedan dess lättat från staden.

Australien andas ut något

AustralienTT-AFP-Reuters

140 bränder att släcka och över en miljon hektar att rensa upp. Men i eldhärjade New South Wales i Australien kan räddningstjänsten äntligen pusta ut lite.

Delstaten New South Wales i Australien tog ett djupt andetag när onsdagen började gry. Den så fruktade tisdagen hade passerat och med den de allra värsta farhågorna.

Räddningstjänsten kunde rapportera 140 pågående bränder, men svalare vindar svepte fram och i mångmiljonstaden Sydney nedgraderades faran för nya bränder från de senaste dagarnas ”katastrofala” risk till ”mycket hög”.

Under tisdagen rasade över 200 bränder, och sammanlagt 50 hus förstördes helt eller delvis. Runt 20 personer skadades, men inga dödsfall rapporterades. Totalt har 1,1 miljoner hektar brunnit i delstaten.

Queensland rustar

Fokus riktas nu mot delstaten Queensland, norr om New South Wales, där myndigheter och räddningstjänst rustar för nödläge.

Vi har ytterligare en tuff dag framför oss och vi har inte tagit oss ur faran än, säger Michael Wassing, chef för Queenslands brandkår.

En pilot skadades när hans helikopter kraschade under släckningsarbetet.

Helikoptern kraschade under vattenbombning vid branden vid Pechey i dag, säger en talesperson för räddningstjänsten.

Skadeläget beskrivs som stabilt.

Branden i Pechey startade under tisdagen och fortsätter att förvärras.

Anlagda bränder

I båda delstaterna utreder polisen ett antal bränder som misstänks vara anlagda. Fyra personer i New South Wales är misstänkta för att ha brutit mot det totala brandförbudet.

Man måste ha bott i en bubbla på Mars om man i går inte visste att vår delstat var i stor fara, säger Shane Fitzsimmons, chef för räddningstjänsten i New South Wales, och varnar samtidigt för att det relativa lugnet är bedrägligt.

Till helgen väntas på nytt höga temperaturer och med dem åter högre risk för bränder.

About Sten

Check Also

Översvämningar på grekisk ö – bebis död

GreklandTT-AFP-Reuters Sju personer, bland dem en åtta månader gammal bebis, har dött sedan kraftiga regn …