Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Avgörande om utvisning efter dåd mot synagoga
I dag meddelar Högsta domstolen beslut som kan påverka vilka som kan utvisas efter att ha dömts för brott i Sverige. Arkivbild.

Avgörande om utvisning efter dåd mot synagoga

BrottTT

I dag väntas beslut från Högsta domstolen som påverkar vilka som kan utvisas efter att ha dömts för brott i Sverige. Ett av de ärenden som HD har prövat gäller en man som är dömd till fängelse efter en attack mot synagogan i Göteborg förra vintern.

Den i dag 23-årige mannen deltog i en attack mot synagogan i Göteborg i december 2017. En grupp personer kastade brinnande föremål mot bilar som stod parkerade utanför en ungdomsfest i synagogans församlingslokal. Ingen kom till skada under attacken och eftersom det regnade kraftigt hindrades elden från att sprida sig, men 23-åringen och två andra män i 20-årsåldern dömdes till fängelse för bland annat grovt olaga hot.

Hävde utvisning

I tingsrätten beslutades även om utvisning av mannen, som av svenska myndigheter anses vara palestinsk medborgare. Hovrätten hävde dock beslutet om utvisning med hänvisning till att en utlänning inte får utvisas till ett land där denne skulle kunna utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling.

Riksåklagaren (RÅ) överklagade hovrättsdomen till Högsta domstolen, bland annat på grund av att hovrätter på olika håll i landet har dömt olika i fråga om utvisning av dömda brottslingar.

Omänsklig behandling

Vad gäller 23-åringen hänvisade RÅ till att Migrationsverket inte anser att det finns anledning att anta att han kommer att utsättas för omänsklig behandling, en term som innefattar dödsstraff och tortyr.

Han ska då utvisas till Palestina för det är där han kommer i från och där han är medborgare. Migrationsverkat har sagt i sitt yttrande att det finns inget hinder mot att utvisa honom till Palestina, sade My Hedström, byråchef hos Riksåklagaren, till TT i oktober förra året.

Sverige erkände Palestina som stat 2014 och avser därmed Västbanken, Östra Jerusalem och Gazaremsan.

Ytterligare två ärenden har prövats av HD. Det ena gäller en statslös man som har dömts för rån och det andra en syrisk man som dömts för bland annat grov våldtäkt.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …