Home / Samhälle / Djur / Avlivad hund hade inte misstänkt sjuka
Det finns fortfarande inget tecken på att det misstänkta utbrottet av sjukdom hos norska hundar kommit till Sverige. Hunden som dog på ett sjukhus i Sverige avlivades av andra skäl, och hörde inte hemma i varken Sverige eller Norge. Arkivbild.

Avlivad hund hade inte misstänkt sjuka

DjurTT

Hunden som dog på ett svenskt djursjukhus med symtom som liknar den norska hundsjukan var inte hemmahörande i Sverige, och sätts nu inte heller i samband med det misstänkta sjukdomsutbrottet.

Djuret hade en lättare diarré, men avlivades på grund av ålder och kronisk sjukdom, skriver Ljungskile Nyheter. Hunden kom närmast från Norge.

Den var på genomresa i Skandinavien, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT.

Mer än 170 norska hundar, många av dem i området runt Oslo, har drabbats av blodig diarré under de senaste månaderna. Minst 42 har dött, enligt den norska myndigheten Mattillsynet.

Orsaken är fortfarande okänd. Men man tror inte längre att djuren smittat varandra, och Mattillsynet har upphävt rådet om att undvika närkontakt mellan hundar.

I stället förmodas hundarna ha insjuknat av någon yttre orsak, som att de kan ha slickat i sig vatten med olämpliga mikroorganismer.

Det kan kanske ha att göra med att det regnat väldigt mycket i vissa områden i Norge, säger Karl Ståhl.

SVA har inte sett något tecken på liknande utbrott av sjukdom i Sverige.

About Sten

Check Also

Långa fängelsestraff i norsk pedofilhärva

NorgeTT-NTB Två män döms till 16 respektive 19 års fängelse i en pedofilhärva som avslöjats …