Ett fastighetsbolag har dömts till böter efter att en basketkorg vikt sig och skadat en tonårsflicka allvarligt. Arkivbild.

Basketkorg föll över flicka – bot mot företag

BrottTT

När en 13-årig flicka på en skolgård i Bromma skulle visa hur man dunkade kollapsade basketkorgen och hon fick den 200 kilo tunga ställningen över sig.

Nu har det kommunala fastighetsbolaget som ansvarar för underhållet av utrustningen dömts att betala ut en företagsbot på en halv miljon kronor och ersättning till flickan på 60 000 kronor, rapporterar SVT Stockholm.

Enligt Solna Tingsrätt hade bolaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förebygga händelsen som inträffade 2016.

Stolpen hade vid minst ett tidigare tillfälle vikt sig och tagits bort från skolan men satts tillbaka efter att ha svetsats ihop vid foten. En expert som vittnade i rättegången säger att gravrosten på ställningen visade att det bara var en tidsfråga innan korgen skulle falla ihop igen.

Vi inventerar en gång per år, nu får vi titta på om domen pekar mot att vi måste göra ännu mer, säger Thomas Pella Bergsell, pressansvarig på bolaget till SVT Stockholm.

About Sten

Check Also

”Polisen backade och fjärmade sig”

BrottTT Hur kommer det sig att det finns 60 områden i Sverige som polisen betraktar …