Home / Kultur / Konst kultur och nöje / Bästsäljande vampyrberättelse blir tv-serie
Justin Cronin vid tiden då hans första roman kom ut, som snabbt blev en bästsäljare. Arkivbild.

Bästsäljande vampyrberättelse blir tv-serie

LitteraturTT

Litteraturprofessorn Justin Cronin fick ett dundrande genombrott med sin trilogi om en apokalyptisk katastrof, som inleddes med ”Flickan från ingenstans”. Nu har böckerna om de vampyrliknande varelserna blivit tv-serie.

Min enda uppgift har varit att applådera och titta på. Jag är romanförfattare, jag kan inte skriva tv- eller filmmanus, säger Cronin till TT.

Hans tre tegelstenstjocka böcker spänner över århundraden. ”Flickan från ingenstans”, ”De första tolv” och ”Spegelstaden” skildrar hur en forskningsenhet experimenterar med ett farligt virus för att försöka hitta ett botemedel mot världens sjukdomar. En ung flicka blir försökskanin. Men experimenten misslyckas och utlöser en apokalyptisk katastrof: man råkar skapa ”viraler”, vampyrliknande varelser som snabbt förstör jorden.

Jag har alltid varit intresserad av vampyrmytologin, men jag ville inte skriva om den eleganta vampyren, viralerna är mer monster, de är verkligare, och de bär på ett virus som är en fruktansvärd sjukdom.

Tidshopp en utmaning

Trilogin har nu blivit en tv-serie som visas på Fox TV. Cronins mål var att skildra det som händer i framtiden, efter det att vampyrepidemin har börjat slå ut jordens befolkning. Men början av boken utspelas i nutid, ”år noll”, och skildrar vad som orsakar epidemin.

Första säsongen tar upp ungefär en tredjedel av den första boken, fram till det som är ett stort hopp i tiden.

Böckernas stora tidshopp har varit en av utmaningarna i filmatiseringen. Men Cronin har inte haft några invändningar mot de stora förändringarna som har gjorts.

Det är inte mitt jobb. Jag har mera varit någon som intresserat har tittat på. Jag har aldrig haft någonting att göra med tv-industrin tidigare, och den är verkligen annorlunda. Jag har all sympati i världen för dem som är ansvariga för serien.

Skriver del fyra

Justin Cronin har arbetat med den här historien i över tio år, och det var svårt för honom att sätta punkt. Nu förbereder han därför en fjärde bok, där han vänder tillbaka i tiden.

Det finns vissa händelser i ”The passage” som jag vill återknyta till, och det finns läsare som har frågat efter det. Men först ska jag skriva färdigt den bok jag håller på med nu, säger han och berättar att han skriver i en helt annan genre.

Men han tar god tid på sig, även om han nu har slutat heltidsjobbet som litteraturprofessor, och bara håller i en del undervisning.

Varje bok tar runt två och ett halvt år. Jag kan inte få ur mig så många sidor per dag.

About Sten

Check Also

Donald Trump flaggad av Twitter – igen

USATT För andra gången inom en vecka har inlägg från USA:s president Donald Trump flaggats …