Home / Utrikes / Europa / Baunei har tröttnat på telefonens kartor

Baunei har tröttnat på telefonens kartor

ItalienTT

Kom gärna och besök oss. Men använd inte gps för att hitta rätt.

Det är budskapet den lilla byn Baunei på Sardinien skickar till omvärlden.

Bakgrunden till nödropet är alla de utryckningar byns räddningspersonal tvingas till för att rädda vilsna turister, rapporterar CNN. Inte mindre än 144 gånger har larmet gått för onödiga utryckningar, som är dyra för byn.

Droppen kom när räddningsarbetarna skickades ut för att rädda två turister som kört fast med sin Porsche i jakt på någon av regionen Ogliastra-områdets gömda grottor längs öns klippiga kust.

Det gemensamma för alla hjälplösa turister är att de använt Google Maps och sina telefoners gps, som inte ger rätt bild av terrängen runt byn eller varnar för att vägarna inte är lämpliga för privatbilar.

Bauneis borgmästare Salvatore Corrias säger till CNN att de lokala myndigheterna satt upp skyltar på italienska och engelska som varnar turisterna, men liksom på många andra ställen ignoreras varningarna.

Allt för många personbilar fastnar på dåliga vägar, och det gör många terrängbilar också. Allt för att de följer Google Maps, säger han.

Borgmästaren har kontaktat Google, som har lovat att se över sina kartor i området. Men ännu har inget hänt och tills vidare råder Corrias turister att göra som förr i tiden, och använda ”gamla hederliga kartor”.

Eller ännu hellre, använd lokala guider, ingen av dem skulle sätta några gäster i fara.

About Sten

Check Also

Storm mot Iran efter film av migrantbrand

AfghanistanTT–AFP En storm har uppstått på sociala medier i Afghanistan efter det att ett filmklipp …