Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Arkivbild.

Baylan om Telia: ”Haft olika uppfattningar”

TelekomTT

Det förtida utbytet av Telias styrelseordförande är en fråga som näringsminister Ibrahim Baylan (S) helt och hållet överlåter åt valberedningen att förklara.

Men han gör ingen hemlighet av oenigheten om Telias planer på att köpa Bonnier Broadcast, där TV4 ingår.

Den gamla ledningen har gjort ett bra jobb i hanteringen av de problem som följt på Telias inträde på de euroasiatiska marknaderna, anser Baylan, men tillägger:

Sedan är det ingen statshemlighet att vi har haft olika uppfattningar.

Telias planerade köp av Bonnier Broadcast och TV4 konkurrensprövas just nu av EU-kommissionen. Enligt regeringens bedömning är avtalet skrivet på ett sådant sätt att det bara är konkurrensbedömningen som avgör om affären ska bli av.

”Konkurrensprövningen avgör”

TT: Har detta betydelse för hur ni ser vem som ska vara ordförande för Telia?

I grund och botten, som jag sade tidigare i år, är avtalet skrivet på ett sådant sätt att om konkurrensprövningen kommer till ett avgörande så ligger det inte hos regeringen.

TT: Om EU-kommissionen ger klartecken till affären, ställer ni er bakom den då?

Jag har ingen kommentar utöver att vi har varit skeptiska till den här affären, men diskussionen är inte i det här läget, utan nu prövas detta av konkurrensmyndigheten och sedan får ju styrelsen och vd hantera detta utifrån de avtal som finns, säger Ibrahim Baylan.

Mandat till april

Svenska staten, som är största ägare i Telia Company med 38,4 procent av aktierna, har begärt att styrelsen kallar till extra bolagsstämma. Valberedningen föreslår att den tidigare Tele2-vd:n Lars-Johan Jarnheimer tar över som styrelseordförande efter Marie Ehrling, som suttit på posten sedan 2013.

Egentligen löper hennes mandat inte ut förrän i april nästa år och hon går inte självmant i förtid.

TT: Varför ordförandebyte nu och inte i vår, vid ordinarie stämma?

Sådana här frågor är alltid en process och det handlar inte bara om vad som händer med den ledning som har varit, utan det är minst lika viktigt att ha ett bra förslag. Och det är där jag menar, att det har ju valberedningen bra koll på, säger Ibrahim Baylan.

Rättad: Textens första citat omskrivet på grund av felhörning.

About Sten

Check Also

Qantas säger upp 6 000 anställda

EkonomiTT Det australiska flygbolaget Qantas ser ingen ljusning i sikte på den ekonomiska krisen, till …