Home / Nyheter / Inrikes / BBC och al-Jazira får marksändningstillstånd
CNN International hör till de tv-kanaler som nu får svenskt marksändningstillstånd. Här demonstrerar en anhängare till USA:s president Donald Trump i samband med en politisk debatt i Iowa nyligen, som sändes på CNN.

BBC och al-Jazira får marksändningstillstånd

TvTT

Hela 48 tv-kanaler får nu tillstånd att ha marksändningar i Sverige.

Bland dem finns flera sport-, nyhets- och barnkanaler. Många är i hd-kvalitet.

Tillstånden delas ut av Myndigheten för press, radio och tv (MPRT).

”Även om marknätet i dag har konkurrens av andra distributionssätt så är det fortfarande viktigt, särskilt för dem som bor i områden i Sverige där bredbandet ännu inte byggts ut”, anser generaldirektör Charlotte Ingvar-Nilsson, i ett pressmeddelande.

Tillstånden gäller från den 1 april och i sex år. Allt fler hd-kanaler kan nu trängas i etern tack vare ny teknik, skriver MPRT.

Bland kanalerna finns många olika varianter, betalkanaler från C More, nyheter från CNN, BBC och al-Jazira English, naturprogram från Animal Planet och National Geographic, samt svenska kanaler som TV3 och TV5 som nu kan sända i högupplöst hd-format.

Bland barnkanalerna finns Nickelodeon och Cartoon Network.

20 medieföretag, med 79 tv-kanaler, hade ansökt om tillstånd. Alla får dock inte plats, den nya tekniken till trots. Hänsyn har tagits till företagens ”ekonomiska och tekniska förutsättningar att sända under hela tillståndsperioden”. Myndigheten har också försökt få till en mix som ska ”tillgodose olika smakriktningar och intressen”.

About Sten

Check Also

Skärmflygare störtat – man till sjukhus

OlyckorTT En skärmflygare har störtat utanför Tenhult, sydost om Jönköping. Vi fick in larmet från …