Home / Utrikes / Nordamerika / Besättningen sov när dykfartyg började brinna
Sökandet fortsätter efter den sista av de omkomna vid branden på dykfartyget Conception.

Besättningen sov när dykfartyg började brinna

USATT-Reuters

Alla besättningsmedlemmar sov när den dödliga branden bröt ut på dykfartyget utanför Kaliforniens kust i förra veckan, uppger USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB.

Enligt Kustbevakningen kräver fartygets säkerhetscertifikat att minst en besättningsmedlem måste vara nattvakt.

Fem av de sex besättningsmedlemmarna kunde rädda sig medan 34 personer omkom när det nära 23 meter långa dykfartyget Conception började brinna och sjönk utanför Kaliforniens södra kust natten till den 2 september.

De överlevande sov på fartygets tak, enligt NTSB preliminära rapport, medan samtliga dykare och en besättningsmedlem sov i trånga kvarter på nedre däck som bara kunde nås via två smala trappor.

Enligt NTSB har de överlevande sagt att det var för sent att rädda någon inne i fartyget när de hade blivit varse branden.

De har också sagt att de inte kände till några elektriska eller mekaniska fel på fartyget innan branden startade.

Brandorsaken är under utredning, men en av teorierna är att överhettade litiumjonbatterier eller laddare på nedre däck kan vara källan. Kustbevakningen har utfärdat en säkerhetsbulletin där fartygsägare och befälhavare uppmanas att överväga skärpta regler kring sådana batterier och laddare samt att säkerställa nödutgångar och övningar för besättningar.

About Sten

Check Also

Lankesiskt polisvåld mot 14-åring utreds

Sri LankaTT-AFP Sri Lanka meddelade under fredagen att man kommer inleda en utredning runt polisens …