Kungliga bibliotekets samordnare Erik Fichtelius presenterar förslag för ett stärkt svenskt biblioteksväsen. Arkivbild.

Biblioteksutredning: satsa på barn och digitalt

LitteraturTT

Bibliotekens tillgänglighet bör öka, skriver Kungliga bibliotekets samordnare Erik Fichtelius i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I biblioteksutredningen föreslår Erik Fichtelius en rad åtgärder för att stärka det svenska biblioteksväsendet – vars största utmaning och möjlighet är internets enorma informationsmängd.

Bland annat bör tillgängligheten öka genom att erbjuda nationella digitala bibliotekstjänster till alla – och pliktlagen moderniseras till följd av teknikens snabba utveckling. Exempelvis sparas inget av det som sker på sociala medier i dag, vilket i framtiden kan utgöra en viktig del i vårt kollektiva minne.

Även barnperspektivet är i fokus där en stärkt skolbiblioteksverksamhet, både analogt och digitalt efterfrågas. Likaså vill utredningen prioritera öppen tillgång av vetenskapliga publikationer, införa flera bibliotekarier på högskole- och folkbibliotek, samt fortsätta att satsa på integration och inkludering inom biblioteksvärlden.

Kungliga bibliotekets önskar även att dess uppdrag som nationellt bibliotek förtydligas.

Biblioteksutredningen är ett utkast till biblioteksstrategin som ska lämnas till regeringen nästa vår.

About Sten

Check Also

Skytten i Kenosha frisläppt – för 17 miljoner

USATT-AFP 17-åringen som misstänks för dödsskotten mot två Black lives matter-demonstranter i delstaten Wisconsin, har …