Home / Ekonomi / Billigare att fylla tanken
Priset på bensin och diesel sänks ytterligare. Arkivbild.

Billigare att fylla tanken

EkonomiTT

Överproduktion av råolja får bensinpriset att falla ännu mer.

På en månad har priset för en full tank minskat med nästan 60 kronor.

Världsmarknadspriset på råolja har fallit till sin lägsta nivå sedan i oktober 2017. Det får ledande bensinbolag att sänka sina priser ytterligare.

Efter sänkningen är riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer 14:66 kronor, en prissänkning med 1:15 kronor sedan i slutet av oktober.

Det innebär att en tank som rymmer 50 liter nu kostar 733 kronor, jämfört med 790 kronor för en månad sedan.

Priset på diesel sänks också och är nu 15:86 kronor per liter, en minskning med 75 öre på en månad.

Oljepriset har pendlat under hösten. En osäkerhet kring effekterna av USA:s sanktioner mot Iran pressade på en höjning i oktober som sedan har raderats ut i takt med ökad produktion av olja bland annat i Nordamerika. Oro för en inbromsning i världsekonomin har samtidigt fått efterfrågan på olja att minska.

Sedan i augusti har priset på 95-oktanig bensin fallit med 10 procent. Den 23 augusti kostade en liter bensin 16:31 kronor och en full tank drygt 815 kronor.

Oljekartellen Opec ska mötas den 6 december för att diskutera oljeproduktionen. Saudiarabien, en av världens största oljeproducenter, har sagt sig vara berett att minska sin produktion. Men vilken riktning priset tar hänger också samman med utvecklingen kring Iran.

About Sten

Check Also

Nordmark vill justera las-förslag

EkonomiTT Las-utredningens förslag ger kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel, anser arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Vi …