Home / Utrikes / Asien / Bittra fiender orsakar kaos i Malaysia
Den 94-årige Mahathir Mohammed vill bilda ny regering i Malaysia sedan samarbetet med Anwar Ibrahim slutat i bitter fiendskap. Landet har därmed kastats in i en politisk kris. Bilden är från 2005. Arkivbild

Bittra fiender orsakar kaos i Malaysia

MalaysiaTT-AFP

Malaysia är i djup politisk kris sedan maktkampen om premiärministerposten förvandlats till strid mellan två mäktiga fiender.

Tidigare premiärministern Mahathir Mohamad försökte att bilda en ny regering på onsdagen efter hans oväntade avgång i måndags. Men försöken stoppades av den bittre ovännen och tidigare samarbetspartnern Anwar Ibrahim som också han försökt bilda en ny regering.

Utvecklingen karakteriseras som chockartad av landets medier och är ett resultat av att koalitionsregeringen med de två föll samman. Mahathir och Anwar fick makten i valet 2018, men samarbetet föll samman i helgen efter ett kuppartat försök att bilda en ny regering utan Anwar.

Det stormiga samarbetet och påföljande fiendskap mellan de två härstammar från 1990-talet då Anwar utsågs till Mahathirs kronprins. Mahathir avskedade dock Anwar, som senare dömdes för korruption och homosexualitet i en ifrågasatt rättegång.

De två återförenades inför valet 2018 för att få bort den korruptionsanklagade regeringen ledd av Najib Razak, som förlorade valet.

Den 94-årige Mahathir är världens äldsta regeringschef. Han leder nu en interrimregering.

Officiellt utnämner Malaysias kung en ny premiärminister, men de senaste dagarnas försök att lösa krisen har misslyckats.

En kandidat måste ha stöd av minst 112 parlamentsledamöter, och det var osäkert på onsdagen om någon av de två hade det stödet vilket kan innebära ett snart extraval.

About Sten

Check Also

Nästan 36 000 avlidna till följd av viruset

CoronavirusTT-AFP-Reuters Drygt 35 900 människor i världen har avlidit till följd av coronaviruset, visar nyhetsbyrån AFP:s …