En fransk man vars far tvingades strida för Nazityskland kräver tysk ersättning för sin föräldralöshet. På bilden marscherar tyska soldater på Champs-Élysées, Paris, i september 1944. Arkivbild.

Blev föräldralös i kriget – kräver tyska pengar

FrankrikeTT-AFP

Sonen till en fransk man som dödades i andra världskriget sedan han tvingats strida för Nazityskland kräver ersättning av den tyska staten.

Tyskar som blev föräldralösa i kriget har kompenserats ekonomiskt i hemlandet och den franske mannen anser sig i en stämningsansökan ha rätt till samma ersättning.

Hans far var en av 130 000 franska medborgare i Alsace-regionen som tvångsinkallades i den tyska armén.

Tyskland vägrar kompensera oss på samma vis som föräldralösa tyskar och säger att vi inte är tyskar, säger mannen till AFP.

Gruppen ersattes med mindre engångssummor efter ett fransk-tyskt avtal 1981, men betraktas som franska veteraner och får därför ingen ersättning. Mannen säger att barn till tyska SS-frivilliga har fått väsentligt mycket mer pengar.

Min far offrade sig själv och lämnade kvar min gravida mor. Han begravdes i en massgrav i Polen, som så många andra, och Tyskland har inte ens bett om ursäkt, säger han.

About Sten

Check Also

EU-länder dumpar undermåliga bilar i Afrika

KlimatTT EU, Japan och USA exporterar årligen miljontals gamla, trafikfarliga och utsläppstunga bilar till utvecklingsländer …