En blindtarmsoperation minskar risken för den neurologiska sjukdomen parkinson. Arkivbild.

Blindtarmen tycks öka risken för parkinson

HälsaTT

Risken för att insjukna i Parkinsons sjukdom är mindre bland personer som operarat bort sin blindtarm enligt svensk forskning, skriver Dagens Nyheter.

Den nya undersökningen, som bygger på data från närmare 1,7 miljoner personer i det svenska patientregistret, visar att risken att drabbas minskar med nästan en femtedel hos de utan blindtarm.

Resultatet en ytterligare indikation på att det finns en koppling mellan tarmens och hjärnans biologi. Det är sedan tidigare känt att proteinet alfasynuklein, som bildar klumpar i hjärnan hos patienter med Parkinsons sjukdom, även finns i blindtarmen och att proteinet kan färdas via nervtrådar därifrån till hjärnan.

Man skulle kunna tänka sig läkemedel mot Parkinsons sjukdom som riktar sig mot tarmen, till exempel genom att påverka tarmfloran, säger läkaren och forskaren Daniel Lindqvist till DN.

Men det betyder inte att en blindtarmsoperation är ett bra sätt att förebygga sjukdomen, enligt Lindqvist, eftersom sjukdomen är sällsynt och en blindtarm kan innebära andra hälsovinster.

About Sten

Check Also

Efter upplopp i Malmö – sex ställs inför rätta

BrottTT Fem tonåringar och en vuxen – i dag ställs de till svars för det …