Home / Ekonomi / Boanalytikern: inbromsning här för att stanna
Bostadsbubbla? I vissa kommuner har bostadspriserna stigit 300 procent under de senaste tio åren.

Boanalytikern: inbromsning här för att stanna

EkonomiTT

Under de senaste tio åren har bostadsrättspriserna stigit i snitt 82 procent medan villapriserna gått upp 54 procent. Det visar en färsk rapport från Svensk Fastighetsförmedling.

Men nu väntar bistrare tider tror bostadsanalytikern Linda Lövgren, som förutspår att inbromsningen är här för att stanna.

Priserna på bostadsmarknaden har klättrat stabilt uppåt de senaste tio åren. Under det senaste året har priserna dock stagnerat i många delar av landet.

Enligt Linda Lövgren, bostadsanalytiker på analysföretaget WSP, beror inbromsningen på en rad faktorer. Det handlar om nya amorteringsregler, högre kalkylräntor och bristande matchning mellan tillgång och efterfrågan.

WSP:s indikator pekar mot stillastående eller sjunkande priser, säger hon.

Bristande matchning

Den prisökning vi sett under de senaste tio åren skiljer sig kraftigt mellan kommunerna. Medan bostadsrättspriserna i kommuner som Motala och Boden stigit ungefär 300 procent var ökningen i Höganäs bara sju procent.

Det finns inte en bostadsmarknad utan det kommer alltid att se väldigt olika ut i olika delar av landet, säger Lövgren som ser en fara i att bygga mycket på en och samma plats utan att titta på vem man bygger för.

Vissa kommuner gör inte det. Det är inte troligt att det kommer att fortsätta finnas en efterfrågan på de orterna.

Fler vill bo marknära

Samtidigt understryker hon att efterfrågan på bostäder totalt sett är mindre än behovet och därför är det rimligt att byggnationen stannar av.

Under 2017 hade vi 7 000 byggstarter i Stockholm och WSP:s prognos framöver ligger på mellan 1 000 och 4 000 bostäder per år.

TT: Vilken typ av bostäder borde det byggas mer av?

Fler har möjlighet att efterfråga en hyresrätt än en bostadsrätt. Samtidigt visar undersökningar att sju av tio efterfrågar marknära boende, så villor och radhus är något som det kunde byggas mer av.

About Sten

Check Also

Systembolaget stämmer vinapp: ”Olaglig”

EkonomiTT Den danska vinappen Vivinio bryter mot lagen – och utmanar Systembolagets monopol. Det hävdar …