Home / Nyheter / Inrikes / Boendekampanj lyckas- Stena fatigheter lovar 1:a handskontrakt

Boendekampanj lyckas- Stena fatigheter lovar 1:a handskontrakt

Pennygångens framtid har fått igenom en delvinst i sin kamp mot Stena Fastigheter. Alla boenden med rivningskontrakt får nu 1:a handskontrakt.

Pennygångens framtid är ett nätverk baserat i Göteborg i bostadsområdet Pennygången. Så som många miljonprogram runt om i Sverige står bostadsbolaget Stena Fastigheter inför en utmaning: stambyte och renoveringar. Problemet har enligt nätverket varit att Stena fastigheter haft en vilja av att lyxrenovera och chockhöja hyrorna med 60% vilket skulle leda till att åtta av tio hyresgäster inte skulle ha råd att bo kvar enligt en enkätundersökning som Hyresgästföreningen gjort. Pennygångens framtid har sedan 2012 organiserat sitt bostadsområde för att se till att Stena fastigheter renoverar lägenheterna på ett sätt som leder till att alla får bo kvar.

Igår tisdags fick de glada nyheter berättar Daniel Carlenfors, aktiv i Pennygångens framtid.  En lapp ramlade in genom brevlådan som sa att de lägenheter som hade rivningskontrakt nu skulle få 1:a hands kontrakt. Stena fastigheter informerar även att de slutar med att ge ut rivningskontrakt överhuvudtaget. Beskedet fick dem efter en lång kampanj och förhandlingsprocesser mellan Pennygångens framtid tillsammans med hyresgästföreningen och Stena fastigheter. Rent praktiskt betyder detta att människorna som hade rivningskontrakt, och inte skulle få bo kvar när bygget startade, garanteras en lägenhet.

– Det känns fantastiskt att vår kamp nu har gjort så att ca 250 hushåll som levt otryggt nu får en trygg boendesituation. Det är viktigt att inte glömma att allt är förhandlingsbart, det är parterna via avtal i förhandlingen som reglerar hyressättning med mera, säger Daniel Carlenfors till ALTID.se

Emma Dominguez
 Foto: Pennygångens framtid protestpicknick

Faktaruta – Vad är ett rivningskontrakt?
I hyreslagen står det inget om något rivningskontrakt, det är vad det kallas i folkmun. Det man skriver på är ett korttidsavtal på antingen sex månader, ett år eller lite längre för fastigheter som ska renoveras. Man får alltså kontraktet tills det att bygget drar igång. I de flesta fallen avsäger man sig också sin besittningsrätt vilket innebär att man inte får bo kvar den dagen som lägenheten blir uppsagd. Bara för att man skrivit på ett sådant kontrakt betyder det inte att man inte har några rättigheter. Man kan alltid kontakta hyresgästföreningen för rådgivning.
Källa: Hyresgästföreningen.

 

About Sten

Check Also

Skärmflygare störtat – man till sjukhus

OlyckorTT En skärmflygare har störtat utanför Tenhult, sydost om Jönköping. Vi fick in larmet från …