Home / Utrikes / Europa / Boris Johnson skämtade om döda kroppar
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har hamnat i blåsväder efter skämt om döda kroppar i Libyen.

Boris Johnson skämtade om döda kroppar

StorbritannienTT-AFP

Storbritanniens frispråkige utrikesminister Boris Johnson har hamnat i blåsväder sedan han sagt att Libyen skulle kunna bli en magnet för turister och investerare – om landet ”rensar bort de döda kropparna” först.

Han reflekterade över sitt besök i Libyen, som varit oroligt efter upproret mot regimen som slutade med att diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011, och sade att brittiska affärsmän vill investera i staden Sirte.

De har en fantastisk plan på hur de ska förvandla Sirte till nästa Dubai, berättade han för konservativa politiker som deltog i partiets årliga konferens i Manchester. Han pratade om ”benvit sand, vackert hav och fantastiska unga människor”.

”Okänsligt och grymt”

Det enda de måste göra är att rensa bort de döda kropparna, tillade han, innan han skrattade.

Johnsons politiska karriär har präglats av frispråkiga kommentarer och personliga kontroverser, som han har vunnit väljare med men som också lett till förtvivlan bland både motståndare och kollegor.

Hans kommentar om Sirte, som befriades från IS i december, mötte hård kritik från flera håll.

Att Boris Johnson behandlar dödsoffren som ett skämt – blott en olägenhet innan brittiska affärsmän kan förvandla staden till en badort – är otroligt krasst, okänsligt och grymt, säger Emily Thornberry, utrikesminister i Labours skuggregering.

Johnson i försvar

Johnson försvarar sitt uttalande på Twitter och anklagar människor ”utan kunskap eller förståelse för Libyen” att vilja ”spela ett politiskt spel med den skrämmande farliga verkligheten i Sirte”.

”Verkligheten är att bortrensningen av döda kroppar från IS-krigare har försvårats av hemmagjorda sprängladdningar och landminor”, skriver han.

”Det är därför Storbritannien spelar en avgörande roll i återuppbyggnaden och det är därför jag har besökt Libyen två gånger i år och visat mitt stöd”.

About Sten

Check Also

Regeringens kandidat vann valet i Burundi

BurundiTT-AFP Regeringspartiets kandidat Evariste Ndayishimiye vann presidentvalet i Burundi. Han fick närmare 69 procent av …