Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / Börs och valuta rasar efter Argentinaval
En anhängare till Alberto Fernández håller upp en näsduk med en bild på honom och hans vicepresidentkandidat Cristina Kirchner efter söndagens primärval.

Börs och valuta rasar efter Argentinaval

ArgentinaTT-Reuters

Valutan störtdök och börskurserna rasade sedan söndagens primärval i Argentina pekar på att utmanaren Alberto Fernández kan vinna höstens presidentval i Argentina.

Ledande börsindex rasade med 30 procent och valutan peso tappade över 15 procent efter att tidvis legat på minus 30 procent mot dollarn.

Söndagens primärval blev ett svidande nederlag för president Mauricio Macri. Hans sida fick drygt 33 procent mot över 47 procent för utmanaren Alberto Fernández koalition.

Macri säger vid en presskonferens att han fortfarande är säker på att vinna presidentvalet i oktober och att han instruerat regeringen att vidta åtgärder för att ”värna Argentina”.

Primärvalet ses främst som en fingervisning om vem som kommer att vinna presidentvalet. Att peronisten Fernández segermarginal blev större än väntat väckte farhågor för ett återvändande till den ekonomiska politik med en hög grad av statlig intervention som präglade Argentina under president Cristina Kirchner. Hon kandiderar tillsammans med Fernández som hans vicepresidentkandidat.

Alberto Fernández går till val på välfärdssatsningar som höjda löner och fria läkemedel för äldre. Han vill också omförhandla det nödlån på 57 miljarder dollar som i fjol säkrades från Internationella valutafonden (IMF).

Macri ses som ansvarig för den senaste tidens hårda åtstramningspolitik, en konsekvens av IMF:s villkor. Han vann valet 2015 efter löften om att gjuta liv i Argentinas stapplande ekonomi med marknadsliberala reformer. Resultatet är magert och Argentina befinner sig fortfarande i recession med en inflation på 55 procent.

About Sten

Check Also

Trump om siffror: ”Bra dag” för George Floyd

USATT USA:s president Donald Trump har rört upp skarp kritik för att ha nämnt George …