Specialpolis undersöker delar av Amesbury och Salisbury i Storbritannien i jakt på spår av det dödliga nervgiftet Novitjok.

Kvinna som förgiftats av Novitjok har avlidit

StorbritannienTT-AFP

Den kvinna som förgiftats av nervgiftet Novitjok i brittiska Amesbury har avlidit. Polisen har nu inlett en förundersökning om mord.

Kvinnan och hennes partner insjuknade i Amesbury i förra veckan. De hade utsatts för Novitjok, samma gift som användes mot ex-spionen Sergej Skripal i mars.

Den 44-åriga kvinnan avled på söndagskvällen på sjukhuset Salisbury District Hospital, där hon vårdats sedan hon hittades i en bostad tillsammans med partnern den 30 juni.

Närmare 100 utredare

Polisen har nu inlett en utredning om mord som leds av polisens antiterrorenhet där uppemot 100 utredare försöker komma fram till vad som hänt, skriver BBC. Kroppen kommer också att obduceras.

Tillståndet för hennes partner är fortsatt kritiskt. De båda har på något sätt kommit i kontakt med giftet med händerna via ett kontaminerat föremål, men vad de tagit i eller hur det gått till är oklart, skriver Sky News.

Polisen tror dock inte att det rör sig om något riktat attentat.

Jag har inga bevis för att de är måltavlor. Det finns inte heller något i deras bakgrund som pekar på det, sade Neil Basu, chef för antiterrorpolisen, tidigare.

Den brittiska polis som utredde omständigheterna kring deras insjuknande och själv misstänktes ha utsatts för nervgiftet är utom fara, meddelade Wiltshirepolisen på lördagskvällen.

Frostiga relationer

Premiärminister Theresa May säger att hon är ”förfärad och chockad” av nyheterna om dödsfallet.

Samtidigt meddelar Storbritanniens sjukvårdsmyndighet fortsatt att risken för allmänheten att drabbas av giftet är låg.

Brittiska myndigheter har anklagat Ryssland för att ligga bakom nervgiftsattacken mot Sergej och Julia Skripal i mars, men den utredningen pågår fortfarande och man har aldrig lyckats ta reda på hur giftet hamnade i Skripals hem.

Hela händelseförloppet har lett till frostiga relationer mellan de båda länderna och att diplomater utvisats.

About Sten

Check Also

Flera döda i explosion i Pakistan

PakistanTT-AFP Minst fyra personer har dödats och flera har skadat i en explosion vid en …