Kalkonuppfödning, här i USA.

Brittiska uppfödare vill ha en kalkonjul

EkonomiTT

Den brittiska regeringens virusrestriktioner, som bland annat gör det förbjudet för fler än sex personer att umgås samtidigt, får oväntade konsekvenser för landets kalkonuppfödare.

När de större släktmiddagarna väntas utebli i jul lär efterfrågan på stora kalkoner minska, och då måste uppfödarna tänka om, rapporterar The Sunday Times.

De omkring nio miljoner kalkoner som bruka ätas vid de brittiska julborden föds just nu upp runt om i landet. Ungarna har under sommaren götts för att möta kundernas förväntningar – och nu tvingas uppfödarna välja. Ska de slakta dem i förtid eller låta kalkonerna få en mer mager diet? Den mest populära storleken, på runt sex kilo, är för stor för sex personer.

Minskad efterfrågan

Vi måste bestämma oss för hur stora fåglar folk vill ha och det känns svårt att säga i dag. Vi kan justera ransonerna lite och vi kan slakta dem en vecka eller tio dagar tidigare, säger Nick Davis, kalkonuppfödare i Wales, till tidningen.

Två tredjedelar av alla kalkoner som varje år säljs i Storbritannien äts vid jul, men efterfrågan har stadigt gått ner under 2000-talet. År 2003 såldes totalt 22 miljoner kalkoner i landet, mot 14 miljoner i fjol. Branschorganisationen The British poultry council tror och hoppas på en högre efterfrågan i år, eftersom omkring fem miljoner britter tros stanna hemma i stället för att fira jul utomlands.

Och de uppmanar landsmännen att köpa större fåglar än de behöver, för att hjälpa de brittiska bönderna.

Mer jul

En försäljare i Lincolnshire, Lynsey Coughlan, vill varken se magra fåglar, eller djupfrysta. I stället föreslår hon mer jul.

Fåglarna är fåglar, de är så stora de är. Jag tror att de flesta inser att de kan få ut fler måltider (av stora kalkoner). De kan fira jul två dagar och ha dubba julmiddagar eftersom vi har haft ett så bedrövligt år, säger hon.

About Sten

Check Also

Nattklubbar kräver stöd

EkonomiTT Jag är snart i konkurs. Allt jag byggt upp i åratal håller på att …