Home / Nyheter / Inrikes / Bröllop via video mitt i krisen – ”betyder tur”
Niels Selling och Sarah Gondy gifte sig i Stockholm stadshus. På grund av coronakrisen kunde goda vänner följa hela vigselceremonin via en videosändning i mobiltelefonen.

Bröllop via video mitt i krisen – ”betyder tur”

CoronavirusetTT

Pandemin sätter stopp för mycket, men nödvändigtvis inte för kärleken. Vid giftermål gäller det dock att smittskyddsanpassa vigseln.

Bröllopsresan blir två veckors självkarantän i Bryssel, säger brudgummen Niels Selling.

Gästerna har hittat ett hörn i lä intill stadshuset i Stockholm. Brudgummens bror Tobias Selling lyssnar koncentrerat ur sina sprakiga telefonhörlurar.

Hörde ni? De sade ja!

Gästerna jublar. Sedan skyndar de bort till entrétrappan för att möta brudparet med dubbla bubblor, både champagne och såpbubblor. För att minska risken för smittspridning får endast två vittnen följa med in på ceremonin. Resten väntar utanför eller följer vigseln hemifrån via en videotjänst.

Men vad är egentligen ett vanligt bröllop? Det finns inte något sådant. Det är ett bröllop och de älskar varandra, säger vännen Martina Selmi.

Rakt in i kameran

Brudparet kommer ut och likt programledare på tv tittar de rakt in i kameran för att hälsa till nära och kära via videotjänsten.

Mamma och pappa, stanna där ni är! säger brudgummen Niels Selling.

Coronaviruset verkar inte sätta käppar i allt för många bröllopshjul. På samma gråblåsiga dag står flera par i kö till Stockholms stadshus på att vigas. Även i Malmö är bröllopstrycket hårt enligt vigselförrättaren Lilja Stefansdottir Olsson.

Vi får runt tio förfrågningar i veckan och det upplever jag är en ökning. Vi behöver tacka nej till ganska många, säger hon.

En annan variant är att lägga vigseln på is.

En del bokar om till i höst, några få till senare i sommar och en stor del till nästa år, säger Sara Garpe, stiftsadjunkt vid Stockholms stift.

Brudgummen: ”Betyder tur”

Det nygifta paret Niels Selling och Sarah Gondy skulle först gifta sig i mars och har fått planera om flera gånger.

Hindersprövningen går ut i morgon så hade vi skjutit upp det ännu mer hade vi fått börja om. Det hade tagit jättelång tid eftersom det är en process att både få godkänt i Sverige och Frankrike där Sarah är ifrån, säger Niels Selling.

Dagen efter bröllopet ska paret åka hem till Bryssel där de bor. Nu får de lyckoönskningar från gäster på plats vid stadshuset. Av smittskyddsskäl blir det fler höjda champagneglas än kramar.

När krisen klingar av vill de fira igen.

Vi kommer att ha ett stort bröllopskalas i Frankrike i slutet augusti om det går, säger bruden Sarah Gondy.

TT: Tror ni att det betyder något särskilt att gifta sig under en pandemi?

Det betyder tur va? Jag tycker mig ha läst det någonstans, säger Niels Selling och skrattar.

Får vi också lite regn kommer det här gå skitbra.

About Sten

Check Also

Skärmflygare störtat – man till sjukhus

OlyckorTT En skärmflygare har störtat utanför Tenhult, sydost om Jönköping. Vi fick in larmet från …