Gå försiktigt! Kör försiktigt! Och håll i hatten! SMHI vädervarnar för nästan hela landet. Arkivbild.

Nya varningar för ishalka till kvällen

VäderTT

Dan före dopparedan slog ishalkan till på morgonen i stora delar av landet. Till kvällen har SMHI utfärdat nya varningar för besvärligt väder, då våta vägbanor återigen fryser på samtidigt som det väntas hårda vindar och snöfall på flera håll i landet.

På morgonen förvandlades ett stort antal vägar till skridskobanor, och SMHI utfärdade klass 1-varningar för nästan hela landet. Efter en tillfällig förbättring under dagen väntas ny ishalka under kvällen och natten mot julafton.

Det regn som gav ishalka under morgonen har dragit vidare bort och vi har tillfälligt temperaturer som ligger på plus under dagen. Men i kväll har vi nederbörd i form av regn som berör främst stora delar av Svealand och nordöstra Götaland och som drar bort under natten då det återigen klarnar upp med fallande temperaturer. Så det är risk att våta vägbanor fryser på, säger meteorolog Lisa Frost på SMHI.

En klass 1-varning är utfärdad för stora delar av Svealand, Östergötland, Kalmar och Gotland.

Hårda vindbyar

I övrigt ligger klass 1-varningar för blåsten i norr kvar, och har blivit utökade i syd med Hallands och Jönköpings län där mycket hårda vindbyar väntas under kvällen. Även snöfallsvarningen i norr ligger kvar.

Uppöver mellersta och norra Norrland handlar det om både snöfall och hårda vindar. Främst i fjällen kan det blåsa uppemot 25 meter per sekund. I Västerbotten och Jämtland varnas för mycket hårda vindbyar, och över Norrbotten väntas stora snömängder.

I de sydostligaste delarna av landet, Skåne, Blekinge och delar av Småland, väntas mycket hårda vindbyar i kväll, som avtar till natten. Ute till havs – och på Vänern – blåser kulingvindar.

Förutom olyckor på grund av ishalkan finns en risk för att lösa föremål far omkring och att träd blåser ned i de kraftiga vindarna.

Fast i brinnande bil

Flera avåkningar och halkolyckor inträffade under morgonen. I Tumbo i Södermanland voltade en bil med en kvinna i på grund av halkan.

Bilen började brinna, men hon lyckades själv ta sig ur, hängandes i bilbältet. Bilen stod i lågor, säger Eric Björkholm vid Sörmlandspolisen.

I Kolsva, Västmanland, kanade en mjölkbil av vägen och åkte ner i diket. Också från Uppsala, Gävleborgs och Stockholms län rapporteras avåkningar, men utan några allvarligare personskador.

About Sten

Check Also

Nya helikopterräddningar vid USA-bränder

USATT-Reuters-AFP Torra vindar fortsatte att försvåra släckningsarbetet av de stora terrängbränderna i Kalifornien på tisdagen. …